Пад берзи у Европи

Након незапамћених губитака које су синоћ забиљежиле америчке берзе, те још једног слободног пада азијских индекса, лоше су реаговале и европске берзе, које јутрос махом биљеже губитке. Лондонски ФТСЕ дионички индекс пао је 4,1 одсто, Франкфуртски Дакс чак 5,7 досто, а Француски Цац 2,4 одсто. ФТСЕ и Дакс су по отварању берзе накратко расли, да […]

уторак, 9 августа, 2011 / 14:01

Након незапамћених губитака које су синоћ забиљежиле америчке берзе, те још једног слободног пада азијских индекса, лоше су реаговале и европске берзе, које јутрос махом биљеже губитке.

Лондонски ФТСЕ дионички индекс пао је 4,1 одсто, Франкфуртски Дакс чак 5,7 досто, а Француски Цац 2,4 одсто.

ФТСЕ и Дакс су по отварању берзе накратко расли, да би се потом суновратили. Паника не јењава, а инвеститори продају све чега се могу ријешити.

Упркос томе, приноси на италијанске и шпанске обвезнице додатно су пали, што је резултат тржишне интервенције Европске централне банке која покушава да снизи цијену посуђивања новца за двије велике медитеранске економије, како би избјегли судбину Грчке.

"Сав овај хаос заправо је надградња на чињеницу да су економски показатељи и резултати које смо посљедњих недјеља видјели по цијелој еврозони, Великој Британији и САД напросто лоши. Инвеститори су схватили да политичари више немају пуно адута, искористили су све фискалне опције, а каматне стопе су у већини земаља на најнижем могућем нивоу. Због тога су тржишта нервозна и сви лудују", рекао је Ален Браун, шеф инвестиција у Шродерсу.

Настављен је и стандард пада цијене сирове нафте, која је јутрос у једном тренутку пала испод 100 долара по барелу. Истовремено, злато је опет пробило рекорд успоставивши цијену од 1.771 долар по унци.

Исти тренд као и на свјетским берзама забиљежен је и на Загребачкој берзи. Цробекс је у 11.25 часова био на 1929 бодова, што означава пад од додатних 5,14 одсто.

Као и јуче, највише се трговало дионицама ХТ-а, чија је цијена пала 5,66 одсто и тренутно је 225,1 куну.

Већина дионица и даље биљежи пад у цијени, осим хотелијерских које су јуче највише пале. Сунчани Хвар се засад опоравља од јучерашњег пада од 30,3 одсто, и биљежи раст од 20,23 одсто.