Овог чуда један дан је доста

За оба скупа, митинг и контрамитинг, може се рећи да су били скупови партијских војника.

субота, 14 маја, 2016 / 17:45

За оба скупа, митинг и контрамитинг, може се рећи да су били скупови партијских војника.

Као да ће смак свијета. Као да отварају Ферхадију и долази Давутоглу. Сами ђаво је сишао међу Србље, па ће ударити једни на друге. Не раде кафане. Нема алкохола. Нема саобраћаја. Само политика.

И какве политике се нуде? Врло компетитивне. Бар што се владајућих тиче. Преузели су и замисао, и мјесто, и вријеме од опозиције. Показавши, слабо демократски и прилично грубо, ко држи власт у главном граду Српске. И да не преза да је употријеби да би се на истој одржала.

Разглас није био толико бучан, па су се у подне могла чути и црквена звона са Храма Христа Спаситеља. Он је мало раније срушен, а још са мање разлике раније и обновљен него Ферхадија. Све то као напомена туристичког водича на улазу у пусту Господску улицу, којој су полицијске запреке на почетку и на крају, али се слободно пролази између њих. Такође и кроз све побочне правце који воде ка централном престоничком тргу.

Преко пута робне куће Кастел, у пролазу ка занатском центру, група младих херцеговачког нагласка чека да уђе у хемијски преносни клозет ту смјештен, коментаришући како је та ствар била ријешена на неком Бир фесту. Негдје.

Позиције позиције

Скуп владајуће коалиције је протегнут од Улице хероја Милана Тепића, кроз незелене површине Парка Петар Кочић, те преко главне градске улице до бине наслоњене на незавршено ново крило хотела Палас. Даље је испод бине скуп омеђен зградом робне куће Боска, а већи број окупљеног свијета је на крају ове зграде и почетку Господске улице и завршавао.

Сума сумарум, могло се окупити око пет до шест хиљада људи. Седам хиљада у најоптимистичнијим и најнатегнутијим навијачким процјенама.

Владајући су отворили скуп кратким обраћањем Мире Јањанина, који је образложио зашто је написао пјесму За љепшу Српску, а затим и отпјевао нумеру.

Политички дио окупљања настављен је ријечима команданта Вукова са Дрине, Милана Јоловића Легенде, који је одмах позвао на суштинско јединство српског народа и у име заточених генерала и официра ВРС затражио од присутних да поздраве аплаузом протестни скуп опозиције у Парку Младен Стојановић. Сљедећи говорник је био син генерала Ратка Младића, који је такође одбацио било какву могућност да дође до сукоба присутних на два митинга, позвао на јединство и упозорио на погубност подјела подсјећајући на грађански рат у Украјини, који је исто тако почео наизглед безазленим протестима.

"Сигуран сам да је много грађана у Украјини било незадовољно, али сигуран сам и да би данас пљунули на све те гуме које су запалили тада", закључио је Младић млађи.

Даље су се низали говори свима познатих политичара, под сценографијом национал-романтичних транспарената, да би завршили са крунским говорником, Милорадом Додиком. Истом је маса аплаудирала и скандирала на самом почетку скупа, те је био принуђен устати са столице и махнути маси.

Тешко доступна опозиција

Са Трга Крајине, гдје је коалиција СНСД-ДНС-СП уприличила своје окупљање, изузетно је тешко било стићи до протестног скупа опозиционог Савеза за промјене. Већ код Народног позоришта и Народне скупштине РС, преко улице Краља Петра 1. Карађорђевића су развучене жељезне ограде и полиција не дозвољава пролаз.

Прошли смо покрај зграде Гранд трејда, али скренути се десно према парку Младен Стојановић није било могуће све до једног уског пролаза између кућа које дијеле улице Краља Петра Карађорђевића. Првог и другог. Љути што и поред новинарских исказница не можемо да прођемо према протестном скупу, који се јасно види са друге стране полицијске барикаде, дјелатницима МУП РС смо рекли: "Богме, много је лакше доћи на митинг власти, него на овај опозициони", на шта нам је полицајац командир одговорио питањем: "Што нисте остали тамо?".

На обилно искислој и темељно изгаженој трави Парка Младен Стојановић, окупио се мање или више једнак број грађана, у односу на онај који смо регистровали на Тргу Крајине. То је, да се не лажемо, и био главни циљ оба данашња окупљања.

Поређење споловила

Након што је политичка групација предвођена Милорадом Додиком извршила класичну отмицу најављеног опозиционог скупа, све се свело на одмјеравање бројности живе силе коју могу да изведу на улицу. У том погледу, оба политичка блока су изневјерила све дворске аналитичаре владајуће коалиције, а посебно ефбиховске злураде навијаче и призиваче дешавања каква смо већ видјели у Сарајеву, Тузли, Бихаћу и Зеници.

Бања Лука није од тог посла. Да је сваки десети становник Бање Луке осјетио потребу да се појави на једном од скупова, оба би имала барем десет хиљада посјетилаца. Без страначких екскурзија из других градова Српске. Овако је овај текст могао носити и наслов: АНАЛИТИЧАРИ, ДА ЛИ ВАС ЈЕ СРАМОТА?

Посебно безвезно сада звуче апели најмоћнијег човјека Србије, Александра Вучића, или највише главе Српске православне цркве, патријарха Иринеја; који су осјетили потребу да се огласе у страху од физичких сукоба. Још безвезнији су спинови, далеко чешћи из владајућег табора, према којима је чак требало резати етикете на којима пише да су мајице за присталице опозиције произведене у Турској. Помињући то у разговору са колегама, репортер Фронтала је провјерио и у невјерици схватио да ни знао није како носи мајицу направљену у Турској.

Запитате се тада, голих леђа, изврћући мајицу на етикету, да ли нам је све ово требало?

Разлика у политици

Без обзира што су у идеолошком, националном, а посебно у практично-друштвеном смислу; обе ове групације једнаких политика, са простом жељом да једна од њих двије дође на власт; опет се виде јасне разлике у приступу бирачу.

Опозициони митинг је имао другачији карактер, у смислу да је доста говорника слабо познатих јавности, из социјално угрожених категорија и удружења која их заступају. На видео-биму иза шпалира опозиционих политичара у врху је ишао каирон, какав виђамо на тв-екранима исписан посљедњим вијестима док иде неки други програм, само је у овом случају садржавао слогане као:

*** Тата, хвала за кредит од 3,5 милиона *** Тата хвала за стан у Бечу *** Стевандић – Прелетачевић *** Ко је убио Милана Вукелића *** Ко је опљачкао трезор Бобар банке? *** Гдје су милиони из Банке Српске? *** Миле, Живко и Биљана – Алијина три љиљана *** Хало Сувара – РТРС овдје *** Каргановићу, сиви тићу *** У Требињу касне авиони, ал не касне тендер милиони *** Радишићу робија – куму прва М:тел кирија *** Пољопривредна школа – пљачка над пљачкама *** итд. То је, уз неколико духовитих транспарената, била главна инвенција овог опозиционог окупљања.

На митингу владајућих у Српској, велики је број људи који су заиста дошли јер су се потписали на спискове прављене по државним фирмама. Више људи је репортерима Фронтала потврдило да то није спиновање опозиције, већ да су у циљу избјегавања проблема на послу, морали бити присутни. И да се то провјерава. Скуп владајућих води новинар запослен на државној телевизији свих грађана Српске, који за такво тезгарење мора добити одобрење директора. Осим што је то крајње неукусно за јавни сервис.

Иста та РТРС већ у првим вијестима након окончања митинга, сасвим необјективно извјештава. Не само пуштајући прво прилог са скупа оних који су га касније заказали, нити то што је прилог о опозицији видно краћи, већ и монтиран тако да говори опозиционих првака буду што бесмисленији и без кључних дијелова које су запазили они који су присуствовали истим. Посебно Босићево: Не могу ипак да одолим и не кажем: Миле, лопове!

Иста та РТРС прави специјалну емисију, гдје од гостију у студију (Младић, Јоловић) само Ненад Стевандић није учествовао као говорник на митингу власти. Затим их све у студију замјењује Жељка Цвијановић која одговорима на захтјеве опозиције "неће да квари овај дан". Без обзира што је сазивање контрамитинга по дифолту кварење нечијег раније заказаног свечаног догађаја. Приредбице.

Нема се кога другог питати, већ се зове Драгомир Анђелковић, чак у Београд, на уживом видео-линку о трошку грађана Српске. Ваљда да у позадини у реалном времену провјеримо да не гори Дом Народне скупштине Републике Србије, као што је горио петог октобра неке давне године које се бирачи не сјећају. Консултује се и извјесни Стефан Стаменковски, само никако није јасно ко је он и којим послом је ту? Баца набаче и чини против Мектића. Ту су и Никола Шпирић и Предраг Ћеранић…

Ни једног политичара Савеза за промјене или "аналитичара" склоног опозицији није било. А то није поштено, демократски, јавно. Није ни информативно, а још мање професионално. То је једна озбиљна срамота Српске као демократског и на закону заснованог друштва. Утолико већа, јер је ово квалификација изговорена без политичке острашћености.

Хајдемо ми полако кући

Оно што се обично зове "тиха већина", није посебно дотакнута ни једним од ова два скупа. Они су показали да је ово изборна година, у којој оба блока осјећају да су изједначени, већ по рачуници гдје је на предсједничким изборима Милорад Додик побиједио Огњена Тадића са ситним бројем гласова разлике.То је раније било незамисливо.

И та ситна разлика ће одлучивати о побједнику на локалу, на којем наши грађани најчешће уопште не слушају политичка обећања која са локалном влашћу и комуналним потребама грађана имају везе. Тако су данас још и више зацементиране политике којим се настоји обезбиједити већина за власт над Српском.

СНСД, ДНС и СП, иду на националну политику, плашећи бираче нападима на статус Републике Српске, те се рекламирајући преко државних медија као једини који могу да спријече да се то не деси. Истовремено, без и мало зазора нападајући и оптужујући политичке противнике за издају, колаборационизам, продају… Уосталом, то је све реторика на којој су добили и прошле локалне, и прошле парламентарне изборе. Очигледно сматрају да је то формула која добија, па је мијењати не треба, већ само јаче замамузати.

СДС-ПДП-НДП и други мањи партнери у СЗП, иду на социјално мотивисан приступ бирачу. Њихови данашњи захтјеви: пријевремени избори за предсједника и скупштину, влада националног спаса која проводи слободне изборе, раскринкавање политичких убистава, увођење принудне управе у РТРС, враћање цијене струје и слично; углавном су нереални уз знање неосјетљивости владајућих на апеле овог типа. Но, ипак је овај протест неким микрометром у односу на сопствено досадашње понашање – превага опозиције.

Приморала је власт да изађе из самозадовољне хибернације до наредних избора, што јој је ова опозиција омогућавала све протекле изборне циклусе, те да се помало панично и агресивно сукоби и бори за власт доста прије званичне кампање. Уједно, више пута је са говорнице наглашено да се протести намјеравају наставити. Што, такође, неће пуно препасти власт, осим повећаног ангажмана страначког чланства, који су уједно и државни службеници у већини.

Опозиција је, на крају крајева, истјерала крајњи инат и обавила своју шетњу у супротном правцу од оног којим је намјеравала. Митинг власти је већ одавно био завршен.

Тек у пола поподнева, у 14:50 екипа Фронтала је успјела са још неким колегама проћи кроз пред нама отворену блокаду полицијских снага и отвори пјешачки саобраћај кроз улицу Краља Петра 1. Карађорђевића, код Владе Републике Српске. И поред лако уочљиве политичке обојености, свака част и људима из полиције. Ваља и њима истрпити све ове будалаштине на улицама престонице у овако кратком временском и просторном размаку.

Надати се да су и оне мисли, које су призивале нереде због својих политичких позција, такође вратиле кући. И да се одатле неће враћати.0 КОМЕНТАРА

 1. Bio, vidio, zadovoljan: počelo je.
  u Ajd, što je rudonja mukao i rikao, nije izigravao sirovu budalu, nego to onn i jeste,

  Ali , Marka Polu i pinokija treba želudac jak slušati ih.
  Da im se vrate onako kako su zaslužili.

  Ono kad čovjek ne može da preživi da mu neko bude prika pa se ubije ….

  Da ne dužim: počelo je…..

  A, što rudonja dade harmonikašu iz PD pare, puče nečija penzija….

  Bili smo porodično, tri generacije,

  POČELO JE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

 2. Milo, lopove:
  Kako su premijera Crne Gore izvređali poslanici opozicije
  Na današnjem zasedanju Skupštine Crne Gore, poslanici Demokratskog fronta izlazak premijera Mila Đukanovića dočekali su skandiranjem „Milo, lopove“. Đukanović im je na to odgovorio „Bravo, kreteni“, a predsednik Skupštine Ranko Krivokapić je prekinuo zasedanje….

  Ceka se na hor banjaluckih djecaka.
  Mozda pocnu sa ovom melodijom koju bi trebalo malo modifikovati:
  https://www.youtube.com/watch?v=EASsf6l6qJA

 3. Čitava ova zajebancija može se svesti na još jedno ispiranje mozga robovima. – Politički slogan i politička strategija opozicije svela se na: Eto, nešto se dešava, a robovi su par mjeseci u miru i u nadi da će nešto biti drugačije.

  Ne dešava se ništa. Desiće se onda kad Mitra Mirića i veliki dio hora SNSD dječaka strpate u zatvor.

  Tek tad imate moj glas, a za ovim prošlim glasom žalim – mnogo sam bio glup i naivan.

 4. Šteta je što Mile na jučerašnjem mitingu nije rekao I par riječi o svojim zadnjim uspjesima. Recimo o Banci Srpske. To je primjer kako on čuva Republiku Srpsku. Banku ojadio za 150 mio. KM, a radnike mrtvo ‘ladno poslao kući.
  Na redu su Pošte RS, Zeljeznica….
  Kad završite kao radnici Banke Srpske razmislićete o mnogo čemu….

 5. Teško je prebrojati ljude ali mi je ova priča o 5-6 maksimalno 7 hiljada ljudi – nategnuta. U Banjaluku ušao 251 autobus vladinih pristalica i 139 SzP. Novinar frontala nas ubjeđuje da Banjalučana u Banjaluci bilo nije.

  Obzirom da je brojanje stranačke vojske glavni cilj subotnjeg dešavanja – trebalo je tome ozbiljnije prići. Toliko megapiksela imate u tim svojim fotoaparatima – mogli ste svaku glavu na Trgu prebrojati za po sata. Neozbiljni ste taman k’o vlast i opozicija… ali samo kada je vlast i vladanje u pitanju. I jedni i drugi su odlični u sakupljanju i čuvanju glasova. Na tome im mnoge kolege iz bijelog svijeta mogu pozavidjeti.

  Malina vodi me na ručak, dužna si.

 6. S tim što je ovaj na trgu bio miting iz straha i ucjene.
  Kada bi sad izvršili anonimnu anketu koliko njih je došlo da da podršku toj nesretnoj paroli da RS neko izdaje, koju su izmislili, vidjeli bi tu par stotina „istinskih“ boraca koji se vesele uz koncert predsjednika jedne države.
  Čuo sam da je prijećeno ljudima raznoraznim mjerama. Neko se ucjenjivao neproduženjem ugovora, neko šefovskom i direktorskom funkcijom, a oni obični radnici usputnim mjerama „stranačkog vaspitanja“ pa su tako govorili rudima da će im mijenjati radna mjesta, koeficijente za obračun plate koji im zakonski pripadaju itd itd. Jednostavno, šta je kome padalo na pamet. Srećom vijesti iz S.Koreje o metodama „prevaspitavanja“ prestupnika i sankcijama nepodržavanjem vrhovnog vođe koje su juče kružile internetom nisu vidjeli prije organizacije mitinga na Trgu Krajine, sasvim sam siguran da bi u ovoj partijskoj državi mogli da vidimo nešto od toga.

 7. saša,15.05.2016. 12:16:16[164152]
  Čitava ova zajebancija može se svesti na još jedno ispiranje mozga robovima. – Politički slogan i politička strategija opozicije svela se na: Eto, nešto se dešava, a robovi su par mjeseci u miru i u nadi da će nešto biti drugačije.

  Ne dešava se ništa. Desiće se onda kad Mitra Mirića i veliki dio hora SNSD dječaka strpate u zatvor.

  Tek tad imate moj glas, a za ovim prošlim glasom žalim – mnogo sam bio glup i naivan.““““

  Napredujes! Prestao si i trolati! Sazrijevas, samo tako nastavi, bice od tebe nesto.

 8. @ veliki_brat,16.05.2016. 07:34:29

  Na protestu/mitingu bili su stranački vojnici. Tvrditi da su jedni drugačiji od drugih – bez veze je. Jedni su kao ucijenjeni a drugi kao nisu. Budalaštine. SNSD u Srpskoj ima 200 hiljada članova/stranačkih vojnika. Opozicija valjda nešto manje.

  Možda se stanje stvari u BL i nije najbolje vidjelo. Po ostalim selima stvari su jasnije. Broje se autobusi i tačno se zna ko je „pobijedio“ i kolika je razlika. Provjerili su stanje odnosa moći. Pohrvali se. Ne znaju ukrstiti programe i planove. Sendviče znaju.

 9. Nit je bilo protesta niti kontra protesta….bila su dva predizborna skupa pristalica dvije vladajuće opcije ( jedna na nivou BiH a druga na nivou RS).
  Autobusi su popunjavani ucjenjenim članovima stranaka.
  Iz moje opštine su na „kontra miting“ išli oni koji su dobili posao zahvaljujući snsd,dns,sp a na miting su išli zaposleni u opštinskim ustanovama kojima već 25 godina upravlja sds sa povremenim ulascima pdp i ndp.
  Običan čovjek,borac,penzioner,nezaposleni omladinac ili poljoprivrednik je ostao kući jer sebe nije vidio u stranačkim ekskurzijama onih koji već 25 godina sjede u foteljama.
  Kako neko da ide na skup snsd,dns,sp kad ga vode oni što su uništili cijelu jednu opštinu a svoje poltrone bez ikakvih konkursa nagurali po dvoje troje na fotelje,kako da se ide na skup onih koji su u energetski sektor nagurali ljude a običan narod im treba sad da plaća plate poskupljenjem struje,kako da se ide na skup onih koji duguju državi poreze i prolaze nekažnjeno dok običnom čovjeku plijene imovinu,kako ići na skup onih koji sude bez sudija i porote,kako ići na skup onih koje predstavlja jedan mali nesretni pijun iz Trebinja….
  Al ljudi kako ići na skup saveza za promjene kad su oni za dvije godine uspjeli samo da promjene fotelje i naguraju svoje zaslužne članove za savjetnike,direktore agencija….kako ići na skup onih koji su 25 godina u politici i ništa uradili nisu osim što su povećali svoju imovinsku kartu.kako da idem u autobus sa čovjekom koji je dva puta uzimao „bijeli hljeb“ a sad savjetuje jednog od ministara u zajedničkim organima,kako da idem u autobus sa onima koji su na samom vrhu vlasti u gradu već 20 godina a grad je uništen.
  Bila je nada u treću opciju,tu nadu su uništili ljudi u Hercegovini ,a možda i neki tajni poziv,ko zna ,možda se zaista ne može protiv sistema ( a sistem su obje vlasti na oba nivoa)

 10. Karabaja,16.05.2016. 10:43:07

  “DA LI ŽIVIMO U POLICIJSKOJ DRŽAVI?
  Policija RS imenom i prezimenom popisala je sve ljude koji su išli na proteste. Pravdali su to bezbjednosnim razlozima. Hože li sad Režim zloupotrijebiti te spiskove za odmazdu i mobing nad ljudima koji su bili na protestima?“

  Свака нормална полиција би у таквој ситуацији то урадила. Немој бити параноичан. У данашње вријеме је и без тог списка врло лако документовати ко је ушао у који аутобус.

  Врло је битно да се у случају нереда зна ко је довео евентуалног изгреника. Да није тако сигурно би било провокатора и приче о убаченим елемнетима.

  Овако све је добро прошло, једино ме интересује да ли сам и ја на том списку.

 11. Симо П. Ороз,16.05.2016. 17:15:20[164272]

  Врло је битно да се у случају нереда зна ко је довео евентуалног изгреника. Да није тако сигурно би било провокатора и приче о убаченим елемнетима.

  Kaze Simo.Danima prije lagao narod da ce biti ubacenih elemenata iz Srbije,a pogotovo i federacije.No ebes SImu.
  Ne treba kriviti opoziciju za „mlohavost“ protesta.Ja im cak cestitam,jer da su ostrije nastupili doslo bi do sukoba.Ali ne kako to Simo hoce reci,izmedzu onih za i protiv BIh.Nego gladnih protiv sitih.

  Ja proteste vidim kao 0:0 u gostima.Sto je dobar rezultat.(onako okruzeni sta su trebali? pozvati na rusenje?)

  Bitnija je uzvratna utakmica.Ako sad to ne shvate,ne gine im jos par g. trpljenja sramote ove vlasti.Mislim da ce onda biti prekasno za sve.
  Nama,obicnom narodu,ne gine jos 10-ak g. patnje da bi se stvari pocele popravljati.Pa veoma je bitno da to vrijeme sto prije pocne,prije ce zavrsiti.
  Simo ce se i tad infiltrirati i njemu ce biti dobro.Ako do tada pozivi ,sto mu od sveg srca zelim.Ebo vas Simo.Kraj volikih problema on je pusy smog,Tako ga zove moj najbolji prijatelj(Srbin).Izvinjavam se citateljkama.

 12. Dobro je neko rekao, nisu ovo bili nikakvi protesti ni kontraprotesti. Samo stranacki skupovi.
  Trenutno, ja ni u „opoziciji“ ni u „opoziciji“ ne vidim čovjeka kome bih povjerio 3 ovce da čuva, a ne da vodi državu.
  Spas za RS, a i BiH u cjelini, je da dođu neki novi mladi ljudi. Školovani, neopterećeni stranački, nacionalno, istoriski… Tzv. treći bok. Mi smo narodi koji žive u istoriji a ne gledaju od čega se živi.
  Sve ostalo je „šuplja prića, ba“.

 13. Ne znam koliko je opozicija spremna za novu turu protesta ali znam – koliko god da su oni spremni – isto toliko je spremna i vlast.

  Pohvale MUPu Srpske – u maju su imali 2 ozbiljna zadatka – oba su uspješno riješena. Ako dođe do rekonstrukcije vlade – ministar policije će ostati ministar policije. Spriječio je protestne šetnje, ugasio signal mobilne telefonije – umanjio rizik od nereda. Protestanti ako misle praviti sranja moraju se posebno dobro organizovati i daleko više rizikovati.

  Dodo će nastaviti da rovari po njihovim redovima. Obzirom kako sastavljaju liste – preko koca i konopca – papaka nestat ne može.

 14. Ја када нападам „савез за промјене“,илити опозицију то није исто као неки други.

  То је искључиво критика,критика на тромости, неодлучности, на политици као у рату „крени – стани“.

  Откуд вам форсирање приче да је народ живио у страху од додика, па се сад као ослободио страха???
  Напротив, већина народа је киптила и кипти од бијеса, само сте се изгледа ви „бојали“да покренете ствари. Народ мора неко повести и мора задобити неко повјерење.
  Мало сте се мрднули, и то је добро, али мало.
  Већ је лако примијетити около благо подизање главе оних који су годинама ходали оборене исте, утучени, обесправљени, доведени у ниво грађана другог и трећег реда.

  Дијелим ставове са онима који размишљају да је све ово много изнад пуке страначке
  борбе, пуке борбе за власт на релацији Додик – Босић, власт-опозиција, СДС-СНСД…,
  Сувише је јавашлуа, лоповлука, неправде понижења посијано ових година да би се све свело на то.
  Наравно да је велика истина у оној „овом народу није толико тешко што нема, јер никада није ни навикао на некакво благостање, али је веома осјетљив на…,да не набрајам“

  САмо напред, још оштрије, одлучније, конкретније….сваки следећи протести ће бити масовнији…ово је неиздрживо, ово се мијењати мора по сваку цијену.

  Чуј овога МУП зауставио, спречио!???
  Упишо се онај борац илиџанске бригаде кад је углед’о снајперистицу на згради.
  B-) Јадан ти!

 15. ISKRENOST-ISKRENOST
  @ Mr Biggy

  “Онако искрено, колико вас је свршило на демагогију Вукановића на протесту?“
  Onako, iskreno, svi moji erotski doživljaji usmjereni su isključivo ka osobama ženskog pola.

  Onako –najiskrenije!

  Kontrapitanje: Onako, iskreno, koliko vas je svršilo na demagogiju Dodika na mitingu???

  @ СИМО П. ОРОЗ ,16.05.2016. 17:15:20[KARABAJA,16.05.2016. 10:43:07

  Mnogo si pojednostavno, jer se ne radi o kolokvijalnoj nego o veoma složenoj naučnoj dilemi na koju teorija i praksa još nisu dali odgovor.

  Pojednostavniću najviše što se može: SLOBODA i BEZBJEDNOST su (uglavnom) atipodne pojave.

  Primjer: Ugradnja implanta u formi odgovarajućeg mikročipa svakom čovjeku riješila bi 90% bezbjednosnih problema, jer bi bilo moguće ustanoviti, u svakom trenutku, gdje je koji pojedinac bio i šta je radio, ali… šta bi onda bilo sa ljudskom SLOBODOM!?

  Da li bi ti, Simo, pristao na to?

  S druge strane i ja mislim da je policija veoma dobro uradila svoj dio posla na bezbjednom realizovanju mitinga i protesta 14. maja o.g. Ali isto tako mislim i da će spiskovi koji su sačinjeni tom prilikom biti zloupotrijebljeni u političke svrhe.

 16. Карабаја,

  параноишеш.
  Зна се добро ко је био на протестима и без тих спискова. А зна се ко није био иако је позивао народ на протесте. Пизде и бескарактерни људи.

  П.С.
  Жао ми је што те нисам срео на протестима да попричамо. Сигурно бих ти се представио.

 17. Hahahaha, evo mog bigera. Koliko mu je stalo do frontala i fronntalovaca!
  Da ga ne interesujemo zar bi došao nama?

  Traume iz djetinjstva su ostavile na njegov život posledice. Ostajao sam zaključan dok je majka tražila posao da donese kući bigerU komad hljeba.

  Sindrom Edit Pjaf… i moj biger…Ko o čemu, biger o svršavanju…. pic parkovi derventski….

 18. Нисам слушао Додиков говор, нити га преферирам, али оно што ухљеб из Требиња говори контам да погађа баш вас есдеесовце у срце.

  Ова већа популарност открива да је то још један психички нестабилан лик. По мјери горштака.