Овај човјек баш, баш воли своју жену

Директор Средњошколског дома у Бањој Луци, Бранислав Видић, након много труда запослио је своју супругу Свјетлану Видић на мјесто васпитача приправника у овој јавној установи. Хронологија тог труда почиње првим конкурсом за радно мјесто васпитача, када је од 33 кандидата Видић изабрао своју супругу за коју се, након реакције Уније студената РС и медија, утврдило […]

уторак, 20 новембра, 2012 / 05:52

Директор Средњошколског дома у Бањој Луци, Бранислав Видић, након много труда запослио је своју супругу Свјетлану Видић на мјесто васпитача приправника у овој јавној установи.

Хронологија тог труда почиње првим конкурсом за радно мјесто васпитача, када је од 33 кандидата Видић изабрао своју супругу за коју се, након реакције Уније студената РС и медија, утврдило да има диплому индустријског менаџера! 

„Моја супруга се показала најбољом и зато сам је примио на посао”, објашњава он тада.

Убрзо је Републичка просвјетна инспекција, послије извршене контроле, наложила да се поништи одлука о избору Свјетлане Видић на мјесто васпитача-приправника у Средњошколском дому Бања Лука и да се понови процедура избора кандидата. Утврђено је да стручна спрема Видићеве не одговара стручној спреми траженој за то радно мјесто и да су два кандидата била дјеца палих бораца, а они по закону имају предност ако испуњавају услове исте и за све конкуренте за посао.

Како је познато, а и писали смо о томе , Видић ускоро расписује конкурс на којем је примљен кандидат који задовољава све услове и који долази из породице палог борца. И наставак који је услиједио, познат је нашим читаоцима : 26. септембра расписан је нови конкурс за два васпитача, на који се пријављује неколико кандидата и на којем посао опет добија Свјетлана Видић.

Трећа срећа

Кандидати који су се пријавили на конкурс откривају да нису тестирани писмено, како је ту прописано правилником, већ усмено и то од стране самог Видића. Истог дана након тестирања, тј. разговора, кандидати су позвани да се упознају са одлуком о примљеним кандидатима – гдје им Видић говори да је опет примио своју жену!

Један од кандидата је испричао Фронталу да је позван на разговор, а не на тестирање, али Видић је поставио само четири питања из педагогије не дајући могућност да се опширније одговори на иста. Након само 4 минуте "разговора" кандидату је речено да истог дана код секретара дође по документа, што ће рећи да се већ унапријед знало ко ће бити примљен.

Видићевој је тада призната предност при запошљавању јер потиче из породице члана тешког РВИ. Њен брат је РВИ, међутим, она је удата и издржава је муж који је директор јавне установе.

Тог дана, према изворима које имамо, примљена кандидаткиња Свјетлана Видић се није ни појавила на разговору, или је барем нико од осталих интервјуисаних није видио.

Инспекција? Министарство?

Очекивало се да и овај пут реагује инспекција, или министар просвјете и културе Антон Касиповић, који једини има овлаштења да смијени директора Средњошколског дома.

Министарство просвјете и културе РС реагује али у супротном смјеру од очекиваног. Министарство усваја жалбу Средњошколског дома Бања Лука на рјешење Републичког просвјетног инспектора и поништава рјешење о поништењу одлуке о пријему Свјетлане Видић на мјесто васпитача у Средњошколском дому, а предмет враћа првостепеном органу на поновни поступак.

– Првостепени орган је утврдио да је директор донио одлуку супротно члану 26. став 3. Закона о ученичком стандарду (“Службени гласник Републике Српске“, бр. 93/06 и 72/12), којим је прописано да васпитачи и стручни сарадници у дому ученика могу бити лица која имају високу стручну спрему и испуњавају друге услове за обављање послова наставника и стручних сарадника. Међутим, изабрани кандидат је имао завршену високу стручну спрему и положену педагошку групу предмета – рекли су нам у министарству и појаснили да је Просвјетна инспекција донијела одлуку правилно. 

Међутим, „просвјетни инспектор врши надзор над примјеном закона и других прописа из области васпитања, образовања, ученичког и студентског стандарда, образовања одраслих и осталог образовања, а извршен је надзор у области заштите права из радног односа која је искључиво у надлежности инспектора рада”.

Дакле, случај је враћен у Инспекторат и то у руке Инспекције рада, која се засад није оглашавала о извршеној инспекцији у Средњошколском дому. Посљедње што знамо је да је инспектор Тања Поповић 23.октобра била у ванредној инспекцији у Дому и "утврдила одређене неправилности те издала Рјешење којим се налаже да се исте исправе".

Није написала које су то неправилности, али из врло поузданих извора из Дома сазнајемо да је ријеч о томе ко је чинио конкурсну комисију – члан комисије била је Биљана Сибинчић, али пошто је она и члан Управног одбора, то се третира као сукоб интереса.

Не може нам нико ништа, јачи смо од суда јавности

Наши извори кажу како се „Видићу не може ништа, јер има везе са свима – од министарства до Универзитета у Бањој Луци”. Бранислав Видић је иначе члан Савеза за демократску Српску, странке коју води Драган Калинић. Наши извори наводе да има пуну подршку новог градоначелника Бање Луке, Слободана Гаврановића и декана ПМФ-а Рајка Гњате који га зове "сином". Видић је, иначе, дипломирао на ПМФ-у 2005. године .

Овај агилни директор познат је и од раније по неправилностима које су пратиле његов пробој ка фотељи јавне установе. Када је некадашњи директор Средњошколског дома, Владимир Јагодић, добио мјесто директора Медицинске школе у Бањој Луци, Видић је именован за вршиоца дужности директора у Дому, иако није имао прописаних пет година радног искуства у струци. Није имао ни пуне четири године радног искуства, али то изгледа није било важно.

На то се пожалила Синдикална организација Средњошколског дома и поједини радници ове установе, објаснивши да је Видића за в.д. директора именовао Управни одбор Средњошколског дома, који му је недостајуће године стажа надокнадио тако што је признао стаж који је остварио 1993. и 1994. године у ОШ "Мирослав Антић" у Бистрици, као стручно-педагошки стаж, иако је он тада имао само диплому металоглодача.

На крају, од државе се очекује да поштује правила која је сама прописала, али и родитељи дјеце у том дому имају право да се запитају зашто и како се у васпитни рад уклапају вјештине из металоглодања и индустријског менаџмента? Зашто, са толиким везама, господин Видић није пробао да запосли супругу негдје друго, или су наше јавне установе прецизно издијељене по породичним, насљедним феудима?

Читаћете о овом још.0 КОМЕНТАРА

 1. Хвала Фронталу за објављивање и праћење ове приче!

  Бранислав Видић је одличан примјер човјека који је на позицији моћи, а који, при томе, нема осјећај за праведно и морално. Ипак, Видића у нашем друштву је колико `оћете! Ал` само је један Антон Касиповићx-(
  Човјек звани Оставка… ал` мало морген:P

 2. Sta ce Anton,
  Radi stmo mu Vozd kaze.
  a Vidic se zainatio da mu zena radi, pa cemo poslije toga da djecu zaposli, da onda rodbinu, i na kraju ce da isti objekat privatizuje i da sa drustvenog da ga prenese u privatno vlasnistvo, i onda ce najam kreveta da poskupi, i sve ce da legne na svoje mjesto.
  Uz to ce Antun, mozda da dobije koju kintu vise da sredi vikendicu do kraja, i onda ce polako da se povuce i uziva u svom novoizgradjenom raju…
  i svima ce biti dobro..
  B-)

 3. Vidic je vjerovatno dobio zeleno svjetlo ministarstva i inspekcije i pre samog konkursa, tako da radi sta mu volja a o savjesnom radu inspektora navescu vam primjer prosvetnog inspektora BOSKA STOJKOVIC,dati inspektor je POTVRDIO RJESENJE vd direktorice SSC Nikola Tesla u Kotor Varosu Danijele Kostic -koja je 10 godina studirala DIF, DA JE 12 MJESECI ILI 365 DANA PERIOD OD 12 JANUARA DO 31 DECEMBRA ocigledno i Stojkovica i Kosticku treba vratit u prvi razred osnovne da nauce osnovne stvari a ministarstvo CUTI -TAKVI SU LJUDI PODOBNI.
  Prosveta je izvor kriminala,u prosvetnoj inspekciji i koji inspektor bi uradio pravedno SPUTAN JE OD PEICKE ta vedri i oblaci.
  Vidic,Peric,su nule sta Kosticka radi vd direktor koji je u zavadi sa 90 posto zaposlitih u SSC Nikola Tesla u Kotor Varosu zena nikakve biografije sve cime se moze okitit je BAHATOST I SILEDZISTVO pa ce vjerovatno za sve to biti nagradjena i titulom direktora,primjer mladim ljudima KAKO DA SE OBRAZUJU ..

 4. Рајко Гњато, Слободан Гаврановић и слични ини паразитски остаци пропалог „социјалистичког“ режима су канцер овог друштва. Не само да они паразитирају на овој сиротињи већ производе и нове пијавице, њихове штићенике, квази научнике и квази стручњаке, њихове продужене пипке. Један од таквих је и Горан Трбић. Професор ПМФ-а са говорном маном, један од „синова“ Рајка Гњате, др. и научник који нема објављених научних радова у релевантним међународним публикацијама. Али зато има исплате за пројекте и анализе настале на туђем раду.

  Кад ли ће доћи вријеме да већ једном канцери буду одстрањени?

 5. Бојан Нишевић, 23.11.2012. 10:30:08
  „Не само да они паразитирају на овој сиротињи већ производе и нове пијавице, њихове штићенике, квази научнике и квази стручњаке, њихове продужене пипке.“

  Бојане, дијелим твоје мишљење. И, колико год се негдје надам да ће доћи до „оздрављења“, бојим се да ће то остати управо ту гдје јесте- у сфери надања. Јер, колико још треба да потонемо да би неко одлучио да уради нешто конкретно? И, ко је тај ко, или ко су ти, који би МОГЛИ да промијене ствари суштински? Контам да је превише људи упрљало руке и образ да би „заправе“ хтјели и допустили да се стање мијења. Колико је таквих попут овог Видића или Гњате, Гаврановића и тако даље?! На сваког од тих „виђенијих“, долази још мноштво „обичних“ којима је добро јер имају посао, диплому и сл., а све су то добили зато што су пристали на прљаву игру?! Имам превише година да бих вјеровала да се само силном жељом мијењају ствари. Она, жеља, је предуслов, наравно. Али, ако немаш реалне могућности, све остаје, како већ рекох, у сфери надања и жеља.

  Ево, ја сам 3 пута конкурисала на мјесто васпитача у Ђачком дому и свједок сам свих малверзација које су се збиле. Мени су ствари кристално јасне, али РЕАЛНО немам могућност да промијеним садашње стање. Видић остаје директор, жена у њега остаје васпитач, а Оставка и даље министарx-(

 6. Дијана, 23.11.2012. 11:19:40 [58206]

  Нисам толико паметан да могу одгонетнути рјешење за пропали систем вриједности цијелог друштва у ком живимо. Рјешење је сигруно комплексно и захтјева дужив временски период. Рјешење је комплексно јер је и сам проблем слојевит и сложен. Један од узрока пропалог система вриједности је и сам менталитет народа који се јако тешко мјења. Особености тог ограниченог менталитета потичу још од времена отоманског феудализма.

  Али оно што можемо је да коначно ствари почнемо називати правим именима. Да не бјежимо од идентификације људи који су узрок аномалија у овом друштву. Да се не правимо сви да су те аномалије нешто нормално. И да нас што више труби, прича, „блогује“, коментарише о тим аномалијама!

Оставите одговор