Откривени Адам и Ева

Научници су успjели да утврде ко су били Адам и Ева људског рода, као и да су живели у приближно исто време. Истраживањем, које су предводили стручњаци са Универзитета „Станфорд“, „Мичиген“ и „Стоуни Брук“, утврђено је да је заједнички предак свих мушкараца на Земљи живио прије 120.000 до 156.000 година. Научници су до таквог закључка […]

недеља, 4 августа, 2013 / 21:46

Научници су успjели да утврде ко су били Адам и Ева људског рода, као и да су живели у приближно исто време.

Истраживањем, које су предводили стручњаци са Универзитета „Станфорд“, „Мичиген“ и „Стоуни Брук“, утврђено је да је заједнички предак свих мушкараца на Земљи живио прије 120.000 до 156.000 година.

Научници су до таквог закључка дошли проучавајући ипсилон хромозом мушкараца из различитих крајева свијета. Ово је уједно у први пут да је порекло мушкараца утврђено праћењем тог хромозома.

Налази се поклапају и са истраживањем поријекла женског рода. Анализом ДНК из митохондрија утврђено је да је „прва жена“ живјела у периоду прије 99.000 и 148.000 година.

Џефри Кид, професор на предмету људске генетике, рекао је да је тек недавно постало могуће да се прате ипсилон хромозоми као носиоци људске историје, чиме је постало могуће да се уђе у траг поријеклу мушкараца.

Генетичар Универзитета „Станфорд“ Карлос Бустаманте, коаутор студије, истиче да је праћење поријекла тог хромозома изузетно тешко, јер временом мушки хромозоми се надају због дуплицираних низова ДНК.

„То вам је као да склапате слагалицу без слике на врху кутије“, објаснио је Бустаманте.

Кид објашњава да је ово истраживање, објављено у часопису Наука, важан доказ да „Адам“, као што се до сада тврдило, није живио прије већ у сличном периоду као и „Ева“.

„Желимо да разумијемо историјске односе између великог броја људских група, као и миграције које су довеле до насељавања Земље“, каже Кид.

У студији су коришћени ипсилон хромозоми до којих се дошло путем пројекта о разноликости људског генома (Human Genome Diversity Project). Одабрани су хромозоми 69 мушкараца из неколико субсахарских група, Сибира, Камбоџе, Пакистана, Алжира и Мексика.

Велике миграције људских предака из Африке, преко Азије и Европе, до Јужне и Северне Америке обликовале су данашњу свјетску популацију.