Откривена мистерија Стоунхенџа?

Антички камени круг Стоунхенџ доминира равницом Солзбери, на југозападу Енглеске, саграђен је око 3100. године прије Нове ере, а до сада нико није открио одакле су блокови донијети, како су транспортовани и чему су служили. Стоунхенџ се састоји од два концентрична круга и унутрашњег полукруга. У Велшком националном музеју у Кардифу, научници настоје да подигну […]

четвртак, 2 јуна, 2011 / 22:07

Антички камени круг Стоунхенџ доминира равницом Солзбери, на југозападу Енглеске, саграђен је око 3100. године прије Нове ере, а до сада нико није открио одакле су блокови донијети, како су транспортовани и чему су служили.

Стоунхенџ се састоји од два концентрична круга и унутрашњег полукруга.

У Велшком националном музеју у Кардифу, научници настоје да подигну вео са те мистерије. Помоћу микроскопа доктор Ричард Бевинс стрпљиво и прецизно анализира узорак узет са каменог блока.

"Спољни круг, од веома великих блокова, донијет је из околине равнице Солзбери", каже Ричард Бевинс, истраживач Велшког националног музеја у Кардифу.

Двадесетих година прошлог вијека научници су открили да блокови унутрашњег круга потичу из покрајине Пемброкшајр, у Западном Велсу, на 240 километара од Стоунхенџа. Нико не зна како је тадашња цивилизација успјела да пренесе тешке блокове на ту даљину.

"Блокови унутрашњег круга и полукруга, такозвани блустоунс, имају двије до три тоне, дакле сувише су тешки за транспорт уз помоћ људи", каже Бевинс.

Анализирајући и упоређујући минерални састав камења Бевинс и његов тим закључили су да су блокови спољног круга донијети из ближег подручја у равници Солзбери, званог Пресели хилс.

Геохемичар са Универзитета Аберствит Ник Пирс анализирао је кристале циркона у узорцима камених блокова. Уз помоћ ласера топио је кристале и открио њихов хемијски састав.

"Узорци су били танке плочице. У њима смо идентификовали зрнца циркона и на њих усмјерили снажан ласер. Њихова пара прошла је кроз спектрометар који је анализирао састав минерала", објашњава Ник Пирс.

Пирс каже да је истраживање открило тачно мјесто са кога су блокови узети. На основу тога закључено је да су спољни блокови вјероватно транспортовани свега око 16 километара западно, до једне од увала на велшкој обали, а одатле морем до одредишта у равници Солзбери.

Нову теорију сада би требало да провјере археолози, али ово ново откриће је, како изгледа, за корак приближило научнике разоткривању мистерије Стоунхенџа – наводи "Дојче веле".0 КОМЕНТАРА

 1. „srle, 03.06.2011. 00:21:42 [6655]
  ја мислим да су то Срби направили.. „

  И да јесу, џаба им све кад су Пирамиде Сунца и Месеца у Високом старије…. Енвер Имамовић потврдио. То ни Ј. И: Деретић не може да оспори.

  B-)B-)B-)

 2. Daragh, 03.06.2011. 01:02:23
  Znas kako Muslimani “kroje“istoriju,koja ce njima biti draga a usto ce se uklapati u politicki program.

  Vako;
  Bili dva brata Ramiz i Ramzes,
  Ramzes ode u Egipat i…..zato tamo zive muslimani.
  U neka doba divlja plemena “cetnikosi“ dodjose,napravise djenosajd i tako nastade masovna grobnica u Visokom.

  Namjerno se naravno precutkuje “piramida polumjeseca“u Ahmicima.Ta piramida je jos uvijek velika tajna.

 3. Jahac, заиста нисам испратио та најновија отркића! Јесу ли то потврдили и стручњаци са Оксфордског Универзитета???
  Можда ће нам те нове пирамиде дати неки одговор када да очекујемо смак света – ионако су оне глупе и затуцане Маје испали шминкери.
  Видећемо како ће се о томе изјаснити „професор“ Дубравко Ловреновић. 😀

 4. није то ништа.. каже откривач пирамида да има нека тамо и око Мањаче….била неки дан презентација у Бањалуци (прије једно мјесец дана)

  „Изађу двије мумије недавно из пирамиде у Високом… разгледају по Високом, па пита једна мумија другу: „Знашли ти, мајке ти.. јел` вријеме овдје ишло унапријед ил` уназад?“

  уназад – једно 150 година…

 5. Штрумпфе, је л’ знаш ону анегдоту кад су за време 2. Светског рата у Кракову шутирали припадници Хитлерјугенда једног Пољака. Кажем им неки пророк: „Немојте га шутирати, тај ће једном бити папа“. А један млади нациста одговара: „Како да не! Ако овај постане папа, ја ћу одмах за њим.“ 😀

 6. Kad smo vec kod alternativne istorije…
  Znate li zasto se Hitler ubio?
  …Od Rusa dobio racun za gas B-)

  A znate li kako se Gebels branio u Nirnbergu?
  Ljudi moji,za sve je kriv vas Engleski jezik,vas glupi izgovor i vasi novinari,koji ne znaju spelovati kako treba.
  Sudac ga pita;kako molim,mozete li objasniti?
  Pa ovako;
  Jednom ti ja predlozim Hitleru da zbog svjetske javnosti odrzi govor i da umjesto na Njemackom,odrzi govor na Engleskom jeziku.
  U toku govora,Adolfu zanesenim govorom,presusi grlo,te se obratio prisutnima na bini;
  Poeple…I need a glass of juice immediately!
  Vas glupi novinar je napisao u Washington postu da je Adolf
  uzviknuo; “gas the Jews!

 7. Гремлинче,

  је ли мислиш на овога: „UHITIT ćemo Papu zbog zločina protiv čovječnosti!“, najavili su jedne nedjelje u travnju prošle godine Richard Dawkins i Christopher Hitchens, nekoliko mjeseci uoči dolaska Benedikta XVI. u Veliku Britaniju. I odmah izazvali ogromni interes u vodećim svjetskim medijima. Da je takva izjava došla od nekog drugoga, vjerojatno bi bila zanimljiva samo urednicima tabloida kalibra The Suna ili Bilda.“ (о3.06.2011) http://www.kontra-punkt.info/print.php?sid=57791

  паметни људи раде систематски…

Оставите одговор