Бугарска, Хрватска и Румунија купују заједничке Ф-16?

Бугарска жели заједно с Хрватском, Румунијом и Турском купити америчке борбене авионе Ф-16, потврдио је бугарски премијер Бојко Борисов. "Улажемо заједнички труд у овај пројекат", казао је Борисов, објаснивши како би четири државе могле дијелити борбене авионе, као и обуку особља, те би заједнички контролисале ваздушни простор у овом дијелу Еуропе. Хрватска о овом питању […]

петак, јун 3, 2011 / 06:27

Бугарска жели заједно с Хрватском, Румунијом и Турском купити америчке борбене авионе Ф-16, потврдио је бугарски премијер Бојко Борисов.

"Улажемо заједнички труд у овај пројекат", казао је Борисов, објаснивши како би четири државе могле дијелити борбене авионе, као и обуку особља, те би заједнички контролисале ваздушни простор у овом дијелу Еуропе.

Хрватска о овом питању још није донијела одлуку, али начелно подржава НАТО-ово заједничко начело такозване паметне обране које омогућује земљама јефтинију набавку авиона. "Ради се о заједничком поступку набавке који би био добар ако би се могао остварити. У овом тренутку још смо у иницијалним разговорима", рекао је за ХТВ министар обране Хрватске Давор Божиновић.

Аналитичар Влатко Цвртила каже да се ради о доброј иницијативи, али ипак постоје многа отворена питања. "Прије свега питања регионалних и локалних капацитета сваке од држава јер нисмо на истом нивоу развоја, нисмо у контакту с истим технологијама, нисмо имали исте доктрине употребе ваздушних снага, ми бисмо, дакле, требали пуно тога направити, свака појединачна земља, да би се реализовао тај пројекат", каже Цвртила.Оставите одговор