Откривен Камелот и округли сто краља Артура

Британски историчари, који истражују најпознатију легенду о краљу Артуру, тврде да су утврдили локацију чувеног округлог стола и дворца Камелота на мјесту гдје је недавно откривено старо римско позориште у Честеру, пише лист „Телеграф“ . Према легенди, витезови би се окупљали око стола прије битке гдје би добили инструкције од свог краља. Међутим, научници вјерују […]

понедељак, јул 12, 2010 / 13:50

Британски историчари, који истражују најпознатију легенду о краљу Артуру, тврде да су утврдили локацију чувеног округлог стола и дворца Камелота на мјесту гдје је недавно откривено старо римско позориште у Честеру, пише лист „Телеграф“ .

Према легенди, витезови би се окупљали око стола прије битке гдје би добили инструкције од свог краља.

Међутим, научници вјерују да није ријеч о неком комаду намјештаја већ једној великој конструкцији од дрвета и камена која је могла да окупи око 1 000 људи.

Историчари вјерују да су регионални племићи сједили у предњем реду кружне конструкције док су нижерангирани сједили на каменим клупама груписаним око центра.

Према њиховом мишљењу Камелот није био намјерно направљен замак већ је ријеч о структури која је већ била изграђена и највјероватније се ради о заоставштини Римљана.

"Према првим подацима, округли сто није био као неки сто за ручавање већ мјесто окупљања скоро 1 000 људи", каже историчар Крис Гидлоу.

"Знамо да се једна од двије главне Артурове битке водила у граду који се звао Град Легија. Постоје само два мјеста са тим именом. Једно је Сент Албанс, док је друго и даље мистерија", рекао је Гидлоу, који истражује легенду о краљу Артуру.

Недавно откриће амфитеатра са каменом за егзекуцију и дрвеним спомеником хришћанским мученицима навело је научнике да закључе да је друга локација Честер.

"У 6. вијеку монах по имену Гилдас, аутор најранијих записа о животу краља Артура, говорио је и Граду Легија и споменику хришћанским мученицима у њему и то је кључни доказ. Откриће светилишта унутар амфитеатра значи да је у Честеру био Артуров двор и његов легендардни округли сто", каже Гилдас.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *