Орден СПЦ за Гујона и грчког официра који је одбио да бомбардује Србију

Патријарх српски Иринеј одликовао је данас Грка Мариноса Рицудиса, који је одбио да учествује у бомбардовању Србије 1999. године орденом Светога цара Константина.

уторак, 23 јануара, 2018 / 20:49

Признање СПЦ добио је и француски добротвор Арно Гујон, који дуги низ година помаже Србима на КиМ, који је одликован орденом Светога Саве првог степена.

– Маринос Рицудис био је у ситуацији да изврши дужност грчке државе и учествује у срамном нападу на наш народ, земљу и он је, као командант војног брода, дошао је у Јадранско море, где му савест није дозволила да испуни оно што је био дужан да учини, вратио се својим бродом у Грчку и отказао послушност да учествује у нападу на Србију – рекао је патријарх, образлажући одликовања на свечаности у Патријаршији.

Са друге стране, Арно Гујон, како је рекао патријарх, већ дуго "ублажава страшне невоље" нашег народа на КиМ, "јединог народа у Европи лишеног свих људских права", помаже му у најпотребнијем, како би могао да егзистира на нашим светим просторима и тиме Гујон чини, истиче патријарх, велико добро дело, утолико веће, јер је прво почео да чини када није имао ни пуних 20 година.

Маринос Рицудис, који је био капетан бојног брода 1999, рекао је да је се ни једног тренутка није покајао због своје одлуке, иако је након ње био осуђен на двије и по године затвора. Додао је да је за њега велика част да прими орден, да је дубоко ганут, али и да данас сматра да није достојан указане части и да је требало "сву част да има српски народ".

"Дубоко сам ганут и нисам могао да вјерујем да ћу после 18 година, од када сам одбио да учествујем у неправедном рату против овог народа, да доживим част и захвалност од моје браће православне, браће Срба. Све жртве вашег народа, традиција, предање, култура, било је најзначајније надахнуће за мене и осјећам благодарност пред свима вама. Желим да вам обећам да нисте сами у вашој борби и увијек ће постојати храбри јунаци у овом свијету који ће бити уз вас, који ће да се жртвују са вама и уз вас у вашој борби, са вама ће да плачу, болују и да се радују", рекао је Рицудис.

Хуманитарац и оснивач фондације "Солидарност за Косово" Арно Гујон, примајући орден Светога Саве првог степена, рекао је да му је велика част да прими орден, као и да то одликовање посвећује "свим жртвама косовске трагедије, од цара Лазара, до Оливера Ивановића".

-Посвећујем га такође јунацима данашњег доба, а то су Срби са КиМ који опстају на својим огњиштима, упркос нехуманим условима у којима живе. Нисам сигуран да сам у протеклих 14 година успио да промијеним њихове животе, али сам сигуран да су они промијенили мој. Промијенили су мој поглед на свијет и показали ми прави значај борбе за слободу – рекао је Гујон.1 КОМЕНТАР