10:07 Прави пријатељ: Лукашенко обећао помоћи Српску, а ми му шаљемо Сребренку Голић10:04 И да га нису употријебили, и да јесу, ово је дно: Вучевић пише Венсу да се САД укључе у истрагу око звучног топа10:00 Пољски министар одбране поздравља разговоре Путин-Трамп као први корак у правом смијеру17:41 Гогановић са Ефбиховцима и Натовцима каже да је потребно да се млади мотивишу да им се придруже17:37 Дачић показао звучни топ и рекао да га МУП Србије није користио на протесту у суботу17:32 Сипа јуче хапси по Српској, Додик данас каже да то раде по измишљеним законима17:29 Директор Хеликоптерског сервиса РС, демантовао да је Стевандић прешао из Србије хеликоптером17:27 Суд досудио скоро шест милиона евра за оштећене приликом масакра у ОШ Владислав Рибникар Београд17:20 Трамп разговарао са Зеленским, о оном што је причао са Путином17:16 Швајцарска скупштина, против слања додатне помоћи режиму у Кијеву

Опрезно са храном на високим температурама

Обратити пажњу на чување, изглед и рок трајања намирница. – Млијечне производе куповати само у радњама са расхладним уређајима и у млијечним халама на пијацама. Опрезност приликом куповине и спремања хране требало би да је у ово доба године максимална, савјетују љекари и стручњаци за исхрану. Благе стомачне тегобе, здравствени проблеми, али и озбиљна тровања […]

субота, јул 16, 2011 / 09:37

Обратити пажњу на чување, изглед и рок трајања намирница. – Млијечне производе куповати само у радњама са расхладним уређајима и у млијечним халама на пијацама.

Опрезност приликом куповине и спремања хране требало би да је у ово доба године максимална, савјетују љекари и стручњаци за исхрану. Благе стомачне тегобе, здравствени проблеми, али и озбиљна тровања само су неке од последица уколико покварена намирница доспије у наш организам.

Инспектори редовно контролишу продавнице брзе хране, али суграђани који би да утоле глад на првом киоску или да пазаре млијечне производе на пијаци требало би да буду обазриви. Како препознати и избјећи покварену храну, питање је које потрошачи изнова постављају сваког љета. Љекари одговарају да је најбољи лијек превентива – избјегавати сумњиве намирнице и све их добро опрати или термички обрадити.

Осим приликом куповине, у тропским данима са намирницама морамо бити обазриви и код куће, сајветују љекари. И ту се ваља придржавати појединих правила која ће гарантовати здрав залогај.

– Најпре се саветује адекватно прање под млазом текуће воде. Сваки лист лиснатог поврћа требало би прати појединачно, купус и пре и после сечења, краставце такође и пре и после чишћења, а јагоде би најпре требало опрати заједно, а затим и сваку појединачно. Обавезно је и водити рачуна да се испечено месо или сувомеснати производ не сијеку на истој радној површини као и сирово месо .

Љекари подсећају да се загађеном храном преносе многе болести, а да се у повољним условима из једне бактерије за седам сати развије више од 2.000.000 бактерија. Особе заражене микроорганизмима из намирница могу да прођу без симптома, да имају само благ цријевни поремећај, али могу да дођу и у стање тешке дехидрације, односно да изгубе велике количине течности, што води поремећају општег стања организма.

– Због тога храну која се не поједе треба брзо ставити у фрижидер и чувати је најдуже пет дана. Уколико неко жели дуже, саветујемо да је одмах замрзне. Треба често прати руке, темељно подгријати кувану храну и никако не припремати мајонез, крем и сладолед од некуваних јаја – наглашавају љекари.



Оставите одговор