Опозиција Додику: Спроведи одлуку о референдуму, не даји нам рокове

Предсједник НДП Драган Чавић се данас обратио медијима поводом неразријешене ситуације у вези референдума и позива Милорада Додика.

субота, октобар 14, 2017 / 17:53

„Мислим да од тог референдума нема ништа. Они само траже оправдање за своју немоћ. НСРС је дала одлуку, какво је то мудровање? Референдум се мора одржати јер је одлука ступила на снагу, објављена је у Службеном гласнику, Комисија је требала утврдити бирачке спискове, буџет и све што је потребно. Рокови су кратки, нек пожуре. Ја ћу на референдум изаћи, то вам гарантујем“.

И министар вањских послова БиХ, Игор Црнадак, испред странке ПДП реаговао је на састанак у Бањој Луци. Црнадак је оцијенио да је добро што опозиција није ишла на састанак.

„Опозиција би била декор у манифестацији патриотизма. Били би злоупотријебљени. Добро је што нисмо били тамо“, казао је Црнадак.

Изјавио је и то да је ПДП незадовољан стањем у правосуђу, оцијенивши да се мало ради, а самим тим – мало резултата даје.

„Знали смо да је 3/4 пресуђених Срба, свједоци су мијењали исказе. Одговорност је на онима који су учествовали. СНСД води структурални дијалог од 2011. Ја позивам да кажу резултате, шта ради Центар за истраживање ратних злочина. Гледамо како СНСД скида одговорност“, казао је.

Позвао је на одговорност свих оних који не проводе одлуке инсититуција Републике Српске.

„Чекамо да видимо шта ће бити са референдумом. Свако ко не поштује одлуке – треба да одговара. Дао је рок од 10 дана, у има ПДП желим да кажем да нама Додик не може давати рокове. Нас ти рокови не занимају. Додик, Влада, Комисија – имају одлуку НСРС. Нека изволе и проведу референдум који су изгласали“, казао је Црнадак.

Анкете о ефикасности рада правосудних институција БиХ – сматра не треба проводити, а етикетирао их је као „бесмислице“.

„500.000 људи незадовољно је стањем у правосуђу. Предсједник Републике је предсједник Републике, није директор Агенције за статистику“, додао је Црнадак.

Одговорио је и на Додиков позив судијама и тужитељима да напусте правосудне институције: „Највећи број судија је постављен уз подршку и директан избор Додика и СНСД-а. Вјерујем да, ако је то искрено, он може те људе да врати назад“.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *