Одусали од клаузуле за РС: ФСРС прихватио смањење броја клубова Премијер лиге

Скупштина Фудбалског савеза Републике Српске на сједници у уторак једногласно је усвојила приједлог о смањењу броја клубова у Премијер лиги Босне и Херцеговине са 16 на 12 од сезоне 2016/17. Претходно, исти приједлог трочлане Комисије за реорганизацију такмичења којом је предсједавао Дарко Љубојевић, потпредсједник Фудбалског савеза БиХ прихватили су Извршни одбор Фудбалског савеза БиХ, као […]

уторак, 14 априла, 2015 / 17:10

Скупштина Фудбалског савеза Републике Српске на сједници у уторак једногласно је усвојила приједлог о смањењу броја клубова у Премијер лиги Босне и Херцеговине са 16 на 12 од сезоне 2016/17.

Претходно, исти приједлог трочлане Комисије за реорганизацију такмичења којом је предсједавао Дарко Љубојевић, потпредсједник Фудбалског савеза БиХ прихватили су Извршни одбор Фудбалског савеза БиХ, као и челништво Фудбалског савеза Федерације.

И Извршни одбор ФС РС је недавно промијенио мишљење, након што је првобитно био за скраћење лиге, "али под условом да у првој сезони реконструисаног такмичења четири тима из РС имају загарантовано мјесто.

Ипак, како пише агенција Анадолија, након што су добили јасну упуту из ФИФА и УЕФА да је то противно фудбалским начелима, у ФС РС одлучили су "окренути плочу"

Међутим, да би Премијер лига БиХ и дефинитивно била смањена са 16 на 12 клубова потребно је да Скупштина ФС БиХ у четвртак изгласа пријеко потребну реформу на којој годинама инсистирају представници свих најјачих клубова у БиХ.

На засједању Скупштине ФС БиХ у четвртак за скраћење ПЛ БиХ требају гласати двије трећине плус један делегат присутан на сједници.

Скупштину чини 60 делегата, 40 из Федерације БиХ и 20 из РС. На основу јасних ставова нижих инстанци фудбалске власти у БиХ, не буде ли непредвиђеног обрта, у четвртак ће бити донесена историјска одлука за просперитет Премијер лиге БиХ.