Одлазак Дика Мартија из политике

Либерално-радикална странка Швајцарске саопштила је да се њен члан Дик Марти (66), сенатор из кантона Тичино и извјестилац у ПС Савјета Европе о трговини органима на Косову, неће кандидовати на следећим изборима за Горњи дом швајцарске Скупштине, преносе франкфуртске "Вести”. Овај, у свијету најпознатији швајцарски политичар, окончава тако четири деценије дугу каријеру у правосуђу и […]

уторак, 26 априла, 2011 / 10:55

Либерално-радикална странка Швајцарске саопштила је да се њен члан Дик Марти (66), сенатор из кантона Тичино и извјестилац у ПС Савјета Европе о трговини органима на Косову, неће кандидовати на следећим изборима за Горњи дом швајцарске Скупштине, преносе франкфуртске "Вести”.

Овај, у свијету најпознатији швајцарски политичар, окончава тако четири деценије дугу каријеру у правосуђу и политици. После избора, који ће бити одржан у октобру, престаће и његов рад у Парламентарној скупштини Савета Европе, у којој је као члан швајцарске делегације био од 1998. године.

Марти је својој странци упутио писмо у коме обавјештава руководство о својој одлуци као и о свом, већ познатом неслагању, са скретањем ове партије десног центра ка сасвим десним идејама, што значи срачунатом говору о странцима као опасности која пријети Швајцарској.

Марти завршава своју политичку каријеру отворивши својим извјештајем једну од највећих криминално-политичких афера у савременој европској историји везаној за Балкан: трговину органима отетих Срба, Рома и Албанаца на сјеверу Албаније након бомбардовања НАТО-а 1999. године.

Он је у свом извјештају, препуном прецизних података и извода из извјештаја западних обавјештајних служби, а на основу исказа свједока, изнио чињенице о постојању мреже тајних затвора на сјеверу Албаније под управом ОВК и Хашима Тачија који су организовали трговину органима.

Марти је за известиоца Савета Европе именован у априлу 2008. године после објављивања књиге у којој Карла дел Понте, бивша главна тужитељка хашког суда, износи наводе о постојању трговине органима и истрази те афере.

Дик Марти је у политику ушао 1995. године, а прије тога је постигао спектакуларне резултате као истражни судија и јавни тужилац у Лугану (швајцарски кантон Тичино) и ухапсивши, између осталог, Ескобара млађег, откривши „пица конекшен” – међународну мафијашку мрежу у коју је био умијешан и муж тадашње министарке правде.

Добитник је највишег америчког одликовања за допринос борби против дроге.Оставите одговор