Одиграна представа Време части и поноса

На љетној сцени Центра за културу Филип Вишњић Угљевик, вечерас је, у оквиру акције „Културно љето без марке“, изведена позоришна представа „Време части и поноса“ која је урађена по књизи „Живот преточен у памћење“ Миће Живојиновића. Представа говори о размишљањима славних српских војвода, Степе Степановића и Живојина Мишића. Посвећена је славном српском генералу Живојину Мишићу, […]

среда, август 27, 2014 / 08:55

На љетној сцени Центра за културу Филип Вишњић Угљевик, вечерас је, у оквиру акције „Културно љето без марке“, изведена позоришна представа „Време части и поноса“ која је урађена по књизи „Живот преточен у памћење“ Миће Живојиновића.

Представа говори о размишљањима славних српских војвода, Степе Степановића и Живојина Мишића. Посвећена је славном српском генералу Живојину Мишићу, који се истакао у Првом светском рату, посебно у колубарској офанзиви.

Колубарска битка вођена је  од 16. новембра до 15. децембра 1914. године и била је одлучујућа за пораз противничке војске и завршетак рата на Балкану. Српска војска поразила је 5. и 6. армију аустријског фелдмаршала Оскара Потиорека и отворила пут за ослобођење Београда. Захваљујући ултиматуму руског цара Николаја Другог и успешним командовањем генерала Мишића спашена је српска армија.

Улоге славних српски војвода бриљантно су одиграли глумци Лепомир Ивковић, који тумачи лик војводе Степе Степановића и  Бошко Пулетић, који тумачи војводу Живојина Мишића. Наратор у комаду је аутор текста, пуковник у пензији, Мићо Живојиновић.

Глумци су ову представу одиграли као поклон угљевичкој публици у име дугогодишње успјешне сарадње, као и наратор Мића Живојиновић који је такође радио без хонорара. Сви они су вечерас дали допринос развоју културе у овој малој подмајевичкој општини, на чему смо им веома захвални.1 КОМЕНТАР

  1. Улоге: Бошко Пулетић као Војвода Живојин Мишић, Лепомир Ивковић као Војвода Степа Степановић и Мића Живојиновић као Наратор.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *