ОЦ Јахорина диже кредит, залажу гондолу и жичару

Олимпијски центар (ОЦ) „Јахорина“ задужиће се за седам милиона марака емисијом обвезница на Бањoлучкој берзи, а отплату гарантује мјеницама и залагањем жичаре „Скочине“ и гондоле „Партизан“.

понедељак, 5 августа, 2019 / 13:52

ОЦ „Јахорина“ планира да новац добијен емисијом уложи у изградњу гондоле „Партизан“, а како наводе „основни друштвени циљ изградње гондоле је боље искоришћење туристичког потенцијала Јахорине, модернизација, повећање броја посјетилаца и обима туристичких услуга, раст конкурентности пословања“.

„Један од економских циљева је директно отварање неколико радних мјеста на период од минимум 20 година, активирање одређеног броја пројектантских, грађевинских и извођачких предузећа у трајању изградње, а потом на одржавању гондоле“, наведено је у Приједлогу одлуке о трећој емисији обвезница јавном понудом.

ОЦ „Јахорина“ планира да се емисијом обвезница задужи по каматној стопи од четири одсто, на период од 15 година.

У циљу обезбјеђења уредног плаћања обавеза ОЦ „Јахорина“ ће издати 15 мјеница, а поред тога ОЦ ће у корист власника обвезница засновати заложно право на жичари „Скочине“ процијењене врједности 8,4 милиона КМ и на гондоли „Партизан“ чија вриједност износи 11,6 милиона КМ.

Гондола “Партизан” ће бити капацитета 2.700 скијаша на сат, 36 црвено црних кабина ће превозити по 10 особа у свакој кабини готово до самог врха Јахорине.

Директор Олимпијског центра Дејан Љевнаић потписао је почетком маја ове године уговор о изградњи гондоле са фирмом „Леитнер“, а радови су започели крајем маја. Рок за завршетак је шест мјесеци.

Олимпијски центар до сада се емисијом обвезница задужио у два наврата, 2011. године када је емитовано 15 милиона КМ обвезница на период од 15 година, а други пут 2017. године када је емитовано 10,3 милиона КМ обвезница на период од 12 година.

Портал Капитал објавио је да ОЦ „Јахорина“ планира ове године инвестиције од 33,4 милиона КМ.

Највећа инвестиција је изградња гондоле, те пројектовање и изградња „моунтин костера“ са припадајућим објектом у вриједности 3,5 милиона КМ.

Планом за 2019. годину предвиђено је да се мања инвестициона улагања од 140.000 КМ реализују путем финансијског лизинга.

У оквиру Средњорочног плана финансијски расходи од 2019. године садрже кредитно задужење до 16 милиона КМ за приоритетна инвестициона улагања.

Олимпијски центар „Јахорина“ у прошлој години је забиљежила добит од 41.101 КМ. Ски центар је имао добит 1,35 милиона КМ, док је угоститељство завршило у минусу од 1,31 милион КМ.Коментариши