Обновљени разговори СПЦ и МПЦ, најављује се скора обнова канонског јединства

После вишегодишње паузе представници Српске православне цркве и непризнате Македонске православне цркве сјели за преговарачки сто. Информацију о наставку дијалога саопштио је епископ зворничко-тузлански Фотије

понедељак, 9 маја, 2022 / 13:06

Представници Српске православне цркве и непризнате Македонске православне цркве, послије вишегодишње паузе, прошле недеље су поново сјели за заједнички преговарачки сто.

Како преноси Религија.мк, сусрет је протекао далеко од очију јавности, а на њему је учествовао и патријарх српски господин Порфирије.

Информацију о наставку дијалога саопштио је епископ зворничко-тузлански Фотије, током једне скорашње бесједе.

Владика српски није открио ко је учествовао у делегацијама, осим да је у разговорима учествовао предстојатељ Српске цркве.

Епископ Фотије је говорио и о дијалогу љубави, истичући да ће се, по вољи Божијој, црква у Сјеверној Македонији нормализовати односе са Српском црквом.

"Позивам све да се моле за исцјељење раскола из 1967. године. Исцјељење раскола биће за добро Цркве, али и за два братска народа", додао је Фотије, преноси "Етос прес".

Епископ зворничко-тузлански г. Фотије је у проповеди на Ђурђевдан ове године, између осталог, рекао:

"У саставу Синода СПЦ ових дана сам био у пратњи Његове Светости. Првог дана имали смо састанак са представницима Македонске православне цркве у Епархији нишкој. Занимљив је то дијалог љубави, вјере и наде и надамо се да ће, ако Бог да, да ће до јединства доћи, али прво да се сви помолимо Богу.

Македонска православна црква, односно Охридска архиепископија, ће у мају на овогодишњем засједању Сабора у Београду, да се врати канонском јединству са Српском православном црквом, а тиме и канонском јединству са свим помјесним православним црквама.  Велики је изазов који стоји пред нама и ако Бог да молитвама Владике Николаја Охридског и Жичког, молитвама Светих Кирила и Методија и осталих светих, Светог Саве Српског, да се успостави то јединство, да зацијели тај раскол од 1967. године. Сада смо на прагу рјешавања тог проблема, ако Бог да, па вас позивам да се молите Богу, сви ви и сви ми, да се у славу Божију и на добро наших светих Цркава то ријеши. Али и за добро нашег српског народа и за добро македонског народа, који су два братска народа", пренеле су Поуке.орг.