Обиљежено 400 година богословије у манастиру Крка

Свечаном академијом у Културном центру Бански двор у Бањој Луци синоћ је обиљежено 400 година од оснивања Богословије "Света Три Јерарха" у манастиру Крка. Његово преосвештенсво епископ далматински Фотије рекао је да је ово велики јубилеј не само за Епархију далматинску, него и за цијелу Српску православну цркву, посебно за црквену просвјету. Према његовим ријечима, […]

уторак, 14 априла, 2015 / 22:14

Свечаном академијом у Културном центру Бански двор у Бањој Луци синоћ је обиљежено 400 година од оснивања Богословије "Света Три Јерарха" у манастиру Крка.

Његово преосвештенсво епископ далматински Фотије рекао је да је ово велики јубилеј не само за Епархију далматинску, него и за цијелу Српску православну цркву, посебно за црквену просвјету.

Према његовим ријечима, овај јубилеј показује да православни Срби у Далмацији имају дубоке коријене и да су српске светиње тамо још од 14. вијека.

"У Богословији имамо дивне светиње које и данас чувају српски православни народ на тим просторима", истакао је синоћ владика Фотије.

Владика Фотије је рекао да светиње, као што су манастири Крка, Драговић и Крупа, чувају и окупљају српски народ, а посебно Богословија, из које излазе млади људи, свештеници који ће живјети са народом у Далмацији, али и у другим мјестима гдје је Српска православна црква.

"То је заједништво и јединство које представља благослов за све нас", истакао је владика Фотије.

Владика Фотије захвалио је епископу бањалучком Јефрему за благослов да данас у Бањој Луци буде одржана ова свечана академија поводом великог јубилеја Богословије у Крки.

Свештеник у Дрнишу Драган Зорица, који предаје црквено појање на Богословији, сматра да је ова свечана академија одржана на правом мјесту јер је већина ђака са подручја Бањалуке.

"Због тога смо и одабрали овај град да ту прославимо овај значајан јубилеј", рекао је свештеник Зорица.

Ученик трећег разреда Богословије "Света Три Јерарха" Душко Живанић из Приједора каже да је живот у манастиру лијеп за онога ко се опредијели за тај пут.

Он је испричао да је од малена ишао у цркву, те да је то био разлог зашто се одлучио да живот посвети Богу и вјери.

Богословија "Света Три Јерарха" у манастиру Крка је најстарија српска богословија. Основао је 1615. године Митрополит дабробосански Теодор, чије је сједиште у то вријеме било у манастиру Рмњу. Богата историја манастира Крке је уједно и историја Богословије.