Обама укинуо Бушову забрану рада на ћелијама

Амерички предсједник Барак Обама, укинуо је јуче забрану кориштења федералног новца за истраживање матичних ћелија и дао Националном институту за здравље (НИЗ) рок од четири мјесеца, за одређивање нових правила о том питању. Матичне ћелије су извор свих ћелија и ткива, а узимају се од ембриона старих неколико дана. Научници сматрају да та истраживања могу […]

понедељак, 9 марта, 2009 / 10:00

Амерички предсједник Барак Обама, укинуо је јуче забрану кориштења федералног новца за истраживање матичних ћелија и дао Националном институту за здравље (НИЗ) рок од четири мјесеца, за одређивање нових правила о том питању.

Матичне ћелије су извор свих ћелија и ткива, а узимају се од ембриона старих неколико дана. Научници сматрају да та истраживања могу допринијети лијечењу многих болести. У свијету, примјерице, Велика Британија, Белгија, Шведска, Канада и Нови Зеланд; потичу истраживање матичних ћелија, док су Аустрија, Летонија и Пољска; забраниле та истраживања.

Амерички предсједник није лично одредио услове за истраживања матичних ћелија, већ је то препустио НИЗ. Он је на свечаности у Бијелој кући објавио своју одлуку, и писмено се обавезао да ће “обновити интегритет науке приликом доношења одлука”. “Од изузетног значаја је потписивање тог меморандума, тако да можемо науку и технологију вратити у средиште рада на постизању многобројних циљева”, рекао је он.

Научници, али и политичари, оптуживали су бившег предсједника САД, Џорџа Буша, да је мијешао политику и религију приликом доношења одлука везаних за науку. Не само кад је ријеч о матичним ћелијама, већ и о климатским промјенама, енергетици и контрацепцији.

Укидање забране коју је увео Буш, допринијеће отварању нових радних мјеста и јачању националне сигурности, сматра Обамина администрација Обама је дао НИЗ рок од четири мјесеца, за израду оквира за кориштење федералног новца у раду на матичним ћелијама.

Истраживање матичних ћелија је контроверзно, пошто се у сврху њиховог добијања заправо уништавају ембриони, што многи Американци (а поготово они из тзв. Библијског појаса) сматрају убиством.

Ово је једна од најсимболичнијих одлука до сада, и покушај да се укаже како је Обамина администрација потпуно одлучна у намјери да демонтира наслијеђе Бушове власти.