Новом шефу ЦИА рушење Милошевића главна референца

Новоизабрани шеф ЦИА за тајне операције својевремено је радио на рушењу режима Слободана Милошевића, објавио је АП. Америчка агенција јавља да је првобитни фаворит била једна од највише позиционираних жена у ЦИА, али да је њено именовање постало спорно после интервенције из Сената због тога што је она својевремено управљала затвором ЦИА на Тајланду у […]

петак, мај 10, 2013 / 09:18

Новоизабрани шеф ЦИА за тајне операције својевремено је радио на рушењу режима Слободана Милошевића, објавио је АП.

Америчка агенција јавља да је првобитни фаворит била једна од највише позиционираних жена у ЦИА, али да је њено именовање постало спорно после интервенције из Сената због тога што је она својевремено управљала затвором ЦИА на Тајланду у коме су за испитивање осумњичених за тероризам коришћене технике мучења.

„Умјесто да се одлучи за њу, директор ЦИА Џон Бренан се окренуо шефу одјељења ЦИА за Латинску Америку и бившем шефу станице у Пакистану, за кога бивши функционери кажу да је својеврмено водио тајну операцију која је помогла у рушењу предсједника Србије Слободана Милошевића са власти”, наводи АП.

Тај програм се, како додаје америчка агенција, унутар ЦИА сматра „моделом успјешне мирољубиве тајне операције.„

Бивши функционери су говорили под условом да остану анонимни, јер нису овлашћени да јавно говоре о операцијама ЦИА.

АП наводи да је име новог шефа за тајне операције познато многима у обавјештајним, дипломатским и новинарским круговима, као и име жене од чијег се именовања одустало.

И један и други су се представљали као припадници ЦИА бројним владама у свијету.

Ипак, ЦИА сматра да њихова имена не треба објављивати, јер су технички још оперативци.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *