Нови рекорд у брзини преноса информација

Истраживачи су остварили брзину преноса података од 186 гигабита у секунди, чиме су отворили пут формирању мрежа са стандардном брзином од 100 гигабита у секунди, што би значајно убрзало научна истраживања. Нови рекорд једнак је преносу података са 1 000 ди-ви-ди дискова у једној секунди или 100 000 блу-реј дискова за један дан, преноси Би-Би-Си. […]

четвртак, децембар 15, 2011 / 08:42

Истраживачи су остварили брзину преноса података од 186 гигабита у секунди, чиме су отворили пут формирању мрежа са стандардном брзином од 100 гигабита у секунди, што би значајно убрзало научна истраживања.

Нови рекорд једнак је преносу података са 1 000 ди-ви-ди дискова у једној секунди или 100 000 блу-реј дискова за један дан, преноси Би-Би-Си.

Током теста, податке су размијенили амерички Универзитет Викотрија из Британске Колумбије и Вашингтонски државни центар за конвенције у Сијетлу, који су међусобно удаљени 212 километара.

Истраживачи су у оба смјера остварили брзину од 186 гигабита у секунди, чиме су оборили свој претходни рекорд од 119 гигабита у секунди из 2009. године. Ради поређења, мреже оптичких каблова тренутно достижу највећу брзину преноса података од једног гигабита у секунди.

Нови рекорд постигнут је кориштењем најновије оптичке опреме, сервера са перформансама подешеним на максимум и мреже коју је поставила канадска компанија КАНАРИЕ.

У извођењу експеримента учествовали су физичари, компјутерски научници и мрежни инжењери. Стручњаци су, ради илустрације могућности овог система, извршили пренос огромне количине података из центра у Сијетлу и локација у Бразилу и Јужној Кореји.

Ово техничко остварење могло би да буде веома корисно у реализацији великих научних пројеката, попут експеримента Европске организације за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) са Великим сударачем честица Хадрон.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *