Нови премијер тибетанске владе положио заклетву

Лобсанг Сангај, 43-годишњи правник, положио је данас заклетву на функцију новог премијера тибетанске владе у егзилу и насљедника политике далај-ламе. Током церемоније која је обављена у индијском граду Дарамсали гдје је сједиште владе у егзилу Сангај је рекао да су његови приоритети увођење већих слобода на Тибету и омогућавање повратка далај-ламе у домовину. Он је […]

понедељак, 8 августа, 2011 / 12:28

Лобсанг Сангај, 43-годишњи правник, положио је данас заклетву на функцију новог премијера тибетанске владе у егзилу и насљедника политике далај-ламе.

Током церемоније која је обављена у индијском граду Дарамсали гдје је сједиште владе у егзилу Сангај је рекао да су његови приоритети увођење већих слобода на Тибету и омогућавање повратка далај-ламе у домовину.

Он је обећао да ће наставити борбу за права Тибетанаца, која је била отјелотворена у лику далај-ламе који је у изгнанству од 1959. године након анти-кинеског устанка.

Далај-лама /76/ је у марту саопштио да намјерава да пренесе политичку власт изабраног лидера. Он је саопштио да ће задржати улогу духовног вође.

Лобсанг Сангај, који је дипломирао право на универзитету у Харварду, изабран је крајем априла између двојице кандидата.

У мају је далај-лама потписао амандмане на Устав владе у егзилу и тако званично окончао своју политичку улогу.

Сангај је у обраћању истакао да су избори у априлу послали јасну поруку присталицама да се тибетанска влада неће угасити.

Он је навео да ће се ангажовати у подршци покрету све док се не врати слобода на Тибету, тврдећи да борба није против кинеског народа ни Кине као државе.

"Наша борба је против радикалне кинеске политике према Тибету, против свих који одбијају право на слободу, правду , достојанство и идентитет тибетанског народа", изјавио је Сангај.

Кина је окупирала Тибет 1950. године. Далај-лама је побјегао у егзил у сјеверну Индију 1959. године.