„Нова зора“ је сванула

ТРЕБИЊЕ – Из штампе је данас изашао двоброј часописа за књижевност и културу „Нова зора“, за период зима-прољеће 2010/2011, који на 560 страница доноси прилоге 91 аутора из Републике Српске, Србије, Црне Горе и шире, чији су покретачи и издавачи одбори Српског културног и просвјетног друштва „Просвјета“ у Билећи и Гацку. За "Нову зору" пишу […]

четвртак, април 21, 2011 / 11:16

ТРЕБИЊЕ – Из штампе је данас изашао двоброј часописа за књижевност и културу „Нова зора“, за период зима-прољеће 2010/2011, који на 560 страница доноси прилоге 91 аутора из Републике Српске, Србије, Црне Горе и шире, чији су покретачи и издавачи одбори Српског културног и просвјетног друштва „Просвјета“ у Билећи и Гацку.

За "Нову зору" пишу познати академци, еминентни прозаисти и пјесници, лингвисти, историчари књижевности и ликовне умјетности, новинари и други аутори, који се осврћу на 50 година од додјеле Нобелове награде Иви Андрићу, пишу о установљењу и додјели награде која носи име књижевника и сликара Моме Капора, која је недавно додијељена српском режисеру и књижевнику Емиру Кустурици, као и друге занимљиве прилоге, значајне за српску књижевност и културу.

Предсједник билећког Општинског одбора СПКД "Просвјета" Никола Асановић рекао је Срни да је значајан дио ове публикације посвећен животу и дјелу недавно преминулог академика Бранка Милановића из Бањалуке, те четвртој годишњици од смрти пјесника Стевана Раичковића.

Он је додао да часопис, чији је главни уредник Радослав Братић, у овом двоброју доноси и занимљив разговор са академиком Чедомиром Поповим, те осврте Миће Цвијетића и Томице Мојашевића на дјело академика и књижевника Добрице Ћосића.

Поводом 80 година од рођења Борислава Пекића значајан дио часописа посвећен је дјелу овог ствараоца, а часопис доноси и књижевно-критичке осврте на 17 најновијих књижевних остварења познатих аутора и друге интертесантне теме.

Двоброј часописа "Нова зора" (28-29) штампан је у Штампарији "Офсетпрес" у Краљеву у тиражу од 1 500 примјерака, од којих око 1 000 одлази на адресе пренумераната, аутора прилога, културних и јавних радника и установа културе широм свијета.

Асановић истиче да су у току протеклих седам година, колико излази часопис, промоције одржане у више од 30 градова Републике Српске, Србије, Црне Горе и неколико других земаља у свијету, гдје живе и раде Срби, а слиједе промоције у Бечу, Херцег Новом, Требињу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *