Нова епизода монтенегринског лудила: Качење заставе на ограду није увреда државе, скидање јесте

Државни тужилац наложио да се против монахиње Цетињског манастира поднесе кривична пријава због сумње да је извршила кривично дјело повреде угледа Црне Горе

уторак, 9 августа, 2022 / 14:23

Полиција је поднијела кривичну пријаву против С.С, која се сумњичи за кривично дјело – повреда угледа Црне Горе.

"Службеници Управе полиције на Цетињу су, поступајући по пријави да је испред Цетињског манастира дошло непознато лице и пријетило свештеним лицима након чега је поставило државну заставу на ограду манастира коју је једна монахиња скинула и бацила на тло, предузели све потребне активности из своје надлежности на утврђивању свих околности догађаја. Службеници Одјељења безбједности Цетиње су прикупили обавјештења од више особа на околности наведеног догађаја, као и од лица које је државну заставу поставило на ограду Цетињског манастира", саопштено је из Управе полиције.

Државни тужилац у цетињском Основном државном тужилаштву је наложио да се против С.С. поднесе кривична пријава због сумње да је извршила кривично дјело – повреда угледа Црне Горе.

"У односу на првобитну пријаву полиција предузима даље мјере и радње", саопштено је из полиције.

Коментар:

Све држве имају сличне законе којим се регулише истицање заставе, и ни један не оставља могућност да се застава користи тако што додирује тло, зид или неку сличну површину. Зато се и користи јарбол или копље. Занимљиво је стога да полиција не терети особу која је изазивала вјерски и националну нетрпељивост и за повреду угледа заставе.

Монтенегрински националшовинисти са Цетиња су након овог догађаја наставили са истом праксом, окачивши неколико застава на ограду манастира.