Нобел за књижевност: Кладионице дају највеће шансе Муракамију

Највише шанси да ове године освоји Нобелову награду за књижевност, ако је вјеровати британским кладионицама, има јапански писац Харуки Мураками. Аутор „Норвешке шуме“ и „ИQ84“, омиљен и међу српском публиком, има шансе 10:1 да ове године освоји најзначајније књижевно признање на свијет. Мураками је и претходних година разматран као један од кандидата за Нобела. Како […]

субота, 25 августа, 2012 / 13:48

Највише шанси да ове године освоји Нобелову награду за књижевност, ако је вјеровати британским кладионицама, има јапански писац Харуки Мураками.

Аутор „Норвешке шуме“ и „ИQ84“, омиљен и међу српском публиком, има шансе 10:1 да ове године освоји најзначајније књижевно признање на свијет. Мураками је и претходних година разматран као један од кандидата за Нобела.

Како прогнозирају калдионичари, нису мале шансе и да Албанија добије свог првог Нобела за књижевност јер се у конкуренцији нашао писац Исмаил Кадаре (14:1).

Поређења ради, преноси британски „Гардијан“, прошлогодишњи добитник награде, Швеђанин Томас Транстремер био је други на листи кладионичарске куће „Ладброкес“. Његове шансе за побједу прошле јесени биле су 9:2.

У трци је и кинески писац Мо Јан као и Холанђанин Цес Нотебом који обојица имају јаке шансе (12:1) за побједу. Осим Муракамија, кладионичари велике шансе дају и пјесницима Адонису (Сирија) и Ко Уну (Јужна Кореја).

Предсједник Шведске академије Петер Енглунд открио је раније да се 46 писаца по први пут ове године налази на листи номинованих, која броји 210 имена.

Међу потенцијалним добитницима са пристојним шансама су и Ијан Мејкуан, Боб Дилан, Филип Рот и Кормак Макарти.