Ништа од кредита са Флориде

Влада РС усвојила је, на сједници крајем децембра 2015. године, Одлуку о раскиду уговора о кредиту вриједном 300 милиона долара са америчким Инвестиционим фондом "Global Bancorp Commodities & Investment", сазнаје пословни портал ЦАПИТАЛ.ба. Извор Капитала из Владе РС потврдио је да је уговор раскинут уз званично образложење министра финансија Зорана Тегелтије да је истекао рок […]

субота, 2 јануара, 2016 / 17:30

Влада РС усвојила је, на сједници крајем децембра 2015. године, Одлуку о раскиду уговора о кредиту вриједном 300 милиона долара са америчким Инвестиционим фондом "Global Bancorp Commodities & Investment", сазнаје пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

Извор Капитала из Владе РС потврдио је да је уговор раскинут уз званично образложење министра финансија Зорана Тегелтије да је истекао рок за повлачење тог новца.

Министар финансија РС Зоран Тегелтија потписао је у децембру уговор о задужењу РС за 300 милиона долара са поменутим Инвестиционим фондом који је требао да буде искоришћен за, како су наводили представници власти РС, растерећење постојећег задужења РС.

РС је већ требала повући двије транше из овог кредита и то прву до краја децембра 2015., а другу до 15. јануара ове године.

Премијер РС Жељка Цвијановић раније је најављивала да ће РС до краја 2015. године повући прву траншу од 50 милиона долара од овог фонда.

Савез за промјене поднио је крајем новембра кривичну пријаву против предсједнка Владе РС Жељке Цвијановић и министра финансија Зорана Тегелтије. У Савезу за промјене тврде да је Влада, задужењем од 300 милиона долара код америчког инвестиционог фонда без сагласности Народне скупштине, прекршила Устав Републике Српске.

Раније је објављено да је сједиште овог инвестиционог фонда у трговачком центру на Флориди. Фонд ГБЦИ је основан, 24. априла 2014. године и о њему има врло мало података на интернету.0 КОМЕНТАРА

 1. ex-1978
  Dobre vijesti.

  Шта је ту добра вијест ђогате блентави???

  Умјесто да оспеш паљбу што те(нас)гори од нас прави будалама и дебилима мјесецима шупљом причом о великој лови, великим руским кредитима, па сад овим америчким…,ускоро вјероватно кинеским, сјевернокорејским…,то за тебе добра вијест.
  Недостаје још и да си честитао Тегелтији и владина овоме! B-)

  Ne vidi se kraj sunovratu – ове крваво стечене републичице, ко је све води и са којим мотивима…,

 2. Slijedeće su Malina- žute kuće.
  Hvataće nas kao što su hvatali nekada ljude u Africi pa ih vodili na svoje kontinente za roblje, nas će loviti i odvoditi u žute kuće.
  Oni koji su lovili roblje po Africi, lovili su tudji narod da bi robovi radili i graduli njihovu zemlju.
  Naši goniči robova za roblje uzimaju svoje sunarodnike koje izgladnjuju do smrti.
  Dakako , sve to rade jer su korisni idioti predaka onih koji su hvatali roblje po Africi, Indiji, …

 3. Није ништа чудно!

  Добра је ствар што ситуација није баш толико драматична, па да је тај кредит спас од распада система.

  Друга ствар коју треба примјетити је да у прошлој години није било ни једног страног кредита. Једини кредити су биле државне обвезнице.

  Трећа ствар је да је висина враћених средстава у тој години знатно већа од вриједности тих обвезница, што говори да је систем стабилан, иако опозиција жели да прикаже да распад система почиње сутра. И тако већ деценију прича.

  Четврта и најбитнија ствар је да је овај амерички кредит отказан јер је послије доношења ЗОР-а већ сада извјесно да ће кредитор у овој години бити ММФ или Свјетска банка.

  Ово са руским Америма је била резервна варијанта.

  Додик је и овај пут успио зајебати глупандере из опозиције.

 4. Odluka FEDa da pogura kamate na gore i odluka EU da nastavi sa štampanjem evra sasvim su dovoljni da se svaki kreditni aranžman u dolarima eliminiše.

  Što se tiče naroda – dobro je da ostajemo u zagrljaju MMFa. Nemamo bolje garancije da će vlast koliko toliko morati paziti šta radi u izbornoj godini. Neće baš sve pare spiskati u kampanji.

  Lideri opozicije ako ne iskoriti ni ovu priliku (MMF+sindikati) mogu komotno u penziju. Neka zaborave na javni angažman.

 5. у прошлој години није било ни једног страног кредита. Једини кредити су биле државне обвезнице.
  ——————————————————————————————————————————————————

  Pa pobogu Simo, ko je kupio te državne obveznice, ako nisu stranci?
  Znaš li po kojoj je realnoj cijeni prodavan nominalni zapis od 1000 KM
  Znaš li po kojoj kamati?

  Najljepše od svega je da će lova koju će se kupiti od austrijanaca i engleza po kamati od 4% mjesečno, spičkati na kurčenje i krkanluk 9. januara.

 6. @Симо П. Ороз

  Предухитри ме Чешњак. Знаш ли ти, друже Рајко, колике су камате, колики је рок отплате и ко је куповао обвезнице. Зар није власт тврдила да ће баш тим кредитом отплатити многе неповољне.

  Три су могућа разлога отказивања:

  1) Тегелтија и саучесници се препали робије (Чавић је поднио тужбу),
  2) била је то шарена лажа за гледаоце РТРС Дневника (попут руског великог и малог),
  3) ММФ је завртао тестисе како би се од њих узео кредит.

 7. deki,04.01.2016. 10:23:21

  “Bože dragi, kako ovaj Simo lupa gluposti !
  Simo; da li zaista vjeruješ u gluposti koje si napisao ?“

  Деки,
  ово што си ти написао би имало неког смисла да си дао неки контрааргумент. Овако си само показао фрустрацију.

 8. aleks,
  zanimljivo – čuo sam za podatke da su trezorske zapise kupovali UniCredit banka i neki britanski fond, ali se nisam posebno zanimao.
  Sada ustvari vidmi da nigdje nisu spomenuti konkretni kupci ovih zapisa..

  Nadam se da Simo ima podatke o tome kome Republika Srpska prodaje svoju budućnost.

  Zamislite da ispadne da je vatromet za Dan RS plaćen novcem kojim je za trećinu nominalne vbrijednosti Erdogan naprimjer, kupio budućnost RS.

 9. Ma ko ma šta zabrinut.

  Pa ja ću se ovdje najviše veseliti što svečanijem i rastrošnijem obilježavanju Dana RS.

  U inat dušmanima – svaka porodica da digne kredit i kupi slovenački Jupol i ofarba kuću u boje zastave RS. Nema veze ako nema fasade, što bi rekla Željka, o tome ćemo poslije.
  I ko ne ispali deset raketica vatrometa taj je prodana duša.

 10. Nego, evo prijedloga:
  Pošto je januar ionako mjesec sa najmanje radnih dana, a u njemu se obilježava i Dan RS kao datum oko kojeg je potvrđena politička jednistvenost svih stanaka u RS.
  Osnovati fond Dana RS u koji će prvenstveno biti pozvani svi zastupnici od lokalnog do državnog nivoa da svoje januarske mjesečne naknade uplate u taj fond.
  Podaci o uplatama moraju biti javni, a sa vremenom motivisati i druge građane, posebno rukovodioce javnih preduzeća, ustanova i članove nadzornih i upravnih odbora u kojima RS ima upravljačka prava dasvoje januarske naknade za funkcije na koje su imenovani uplate u Fond.
  Iz tog Fonda se orghanizuje i finansira obilježavanje Dana RS, a kako bude rastao fond tako će iz prikupljenih sredstava biti finansirane humanitarne akcije za porodice sa više od troje djece.

  Eto prijedloga – pa da vidimo ko koliko voli Republiku Srpsku.
  Naravno, ovaj prijedlog dajem kao dokaz toga koliko je zaklinjanje u Republiku Srpsku tek deklarativno i kako ona sama nema unutrašnji kapacitet ni da svoj Dan obilježi bez dizanja kredita i zaduživanja vlastite djece u budućnosti.

 11. Ко оно одвали да нису узели ништа кредита из иностранства. Па шта би с оним кредитом који је Хелга оплакала јер мрска опозиција гласа против? Наравно да су га повукли и задужили нас за нових 40 милиона.;)

 12. Ma nije problem 9. nego ono poslije njega.
  9. će se proslaviti, nalokati i nalupetati.
  Problem je u ostatku godine kad se odmahmura inat i skonta da se pojelo i popilo na kredit. Pa se doštampaju kreditni zapisi koji više neće biti ni trećina nominalne vrijednosti, pa se u Kini budu tražili kreditori, pa sve bude kriv MMF, a u međuvremenu se u Željeznice zaposli još malo familije…

  A Dodik izađe na binu i podvikne: Ne damo Republiku Srpsku, ma malo ksenofobije, pa malo teorija zavjere, pa doseljavanje islamista….

  Evo, zar ja ne dajem konkretan prijedlog?
  Fond – ZA BUDUĆNOST REPUBLIKE SRPSKE!

  Svi koji vjeruju u njenu budućnost da se samovoljno oporezuju da januarski mjesečni prihod uplate u obilježavanje praznika (ako ga toliko vole) i novac za podsticaj obrazovanje djece iz višečlanih porodica.

  Kada bi za to postojao potencijal u Republici Srpskoj onda bi mene i svrbio 9. januar.

  Ovako – lagano odumiranje međeda