Никола Дабић: У Сарајеву батине због ћирилице, у Бањој Луци ловорике због латинице

Људи моји, ево ја ћу да пустим сузу због силног романтичарског јадиковања у вези "спајања" Бање Луке и Сарајева, како дирљиво! Мени се заиста допала та прича, поготово кад видим толеранцију и љубав према српском писму којег нема на плакату као ни на свим њиховим свакодневним објавама и сајтовима.

четвртак, 12 октобра, 2023 / 15:46

Изузетно ми се допала, као што рекох, прича о спајању Бање Луке и Сарајева, све са латиничним словима али то је само случајност, зар не?

Исто тако као што је случајност да на службеном сајту Академије умјетности у Сарајеву нема опције за ћирилично писмо, које је Уставом загарантовано и равноправно, већ стоји само опција измишљеног и непостојећег Б/Х/С језика који је наравно на латиници. Поред њега је опција за енглески језик и то је то. Док са друге стране на сајту Академије умјетности Бање Луке стоји ћириличне и латиничне опције.

Дакле, то је та толеранција, љубав и воља за сарадњом и помирењем.

И као шлаг на торту, ту је Миле Кекин. Који поред Пувала, Марчела и осталих патетичних имбецила, брбља, проЕдуковано, како је национализам лоша ствар.

Питам се, докле ће наши професори и академици гурати своје студенте у распале и ужегле грађанистанске приче, које им испред носа краду идентитет, језик, писмо и на лукав начин их буквално понижавају?

Смије ли неко у Сарајевстану да окачи постере на ћирилици?

Колико ја знам, најскорији инцидент са ћириличним мајицама се десио у Сарајеву гдје су локалне вехабоусташе пребиле наше момке због мајица са мотивом Гаврила Принципа, који је убио окупатора Босне и Херцеговине.

То, наравно производи, мржњу према Гаврилу јер је прекинуо поданичко лизање чизме које наши идентитетски залутали сусједи обожавају.

Остајем "затуцани националиста" и ту титулу поносно носим као орден. А ви драге колеге умјетници, наставите себе излагати понижењима закржљале и најглупље групације на читавом свијету која вас мрзи из дна душе.

Изгледа да то волите.Оставите одговор