Нијемци протестују против ТТИП-а

Више хиљада људи учествовало је у протестним шетњама у Берлину, Минхену и другим њемачким градовима, протестујући против планираног трговинског споразума између Европске уније и САД, за који се демонстранти плаше да ће угрозити стандарде на пољу екологије, рада и прехрамбене индустрије. Отпор јавности према Трансатлантском трговиском и инвестиционом партнерству је посебно јак у Њемачкој, дјелимично […]

недеља, 19 априла, 2015 / 13:16

Више хиљада људи учествовало је у протестним шетњама у Берлину, Минхену и другим њемачким градовима, протестујући против планираног трговинског споразума између Европске уније и САД, за који се демонстранти плаше да ће угрозити стандарде на пољу екологије, рада и прехрамбене индустрије.

Отпор јавности према Трансатлантском трговиском и инвестиционом партнерству је посебно јак у Њемачкој, дјелимично због растућег анти-америчког расположења, подстакнутог открићем о прислушкивању њемачких власти од стране америчких обавјештајаца, као и страховања од дигиталне доминације фирми попут “Гугла”, пренио је Ројтерс.

Најновије анкете показују да 43 одсто Нијемаца сматра да би споразум био лош за њихову земљу, према 26 одсто који тај договор виде као позитиван.

У Берлину је око 1.500 демонстраната формирало људски ланац који се простирао од трга Потсдамер, поред амбасаде САД и Браденбуршке капије, па све до зграде Европске комисије.

У Минхену се, према процени полиције, окупило 3.000 демонстраната, док организатори протеста наводе да их је било 15.000. Истовремено су у протестима у Лајпцигу, Штутгарту, Франкфурту и више њемачких градова учествовале стотине људи, а протести су одржани и у неким европским градовима, иако су окупили мањи број људи.

Организатор протеста, организација “Атак”, назвала је јучерашњи дан “глобалним даном акције против слободне трговине”.

“Мислим да ће тај споразум отворити врата генетски модификованој храни у Европи. Компаније ће на томе зарађивати на штету људи”, изјавила је Џенифер Руфато (28), учесница протеста.Оставите одговор