Ни Угљевик 3 нема обавезу да струјом снадбдијева Српску

Власник будуће Термоелектране "Угљевик 3” нема никакву обавезу снабдијевања струјом потрошача у РС

уторак, 6 новембра, 2012 / 09:45

"Само лимитиран број представника обје уговорне стране ће бити упознат са одредбама овог Уговора и/или Пројекта”, наводи се у тајном "Уговору о развоју пројекта РИТЕ Угљевик 3” између "Комсар енерџи груп лимитед” Кипар руског бизнисмена Рашида Сардарова и Електропривреде РС, пренио је портал Капитал.ба.

"Да би се избјегла свака сумња. МХ Електропривреда РС неће бити према овом уговору обавезни да закључе дугорочни купопродајни уговор за елекричну енергију произведену у новим производним објектима. Електропривреда не ограничава власника да струју произведену на овај начин директно понуди на слободном тржишту трећим лицима. Власник РИТЕ Угљевик 3 неће имати обавезу снабдијевања електричном енергијом тарифних потрошача у РС ”, наводи се Уговору.

Нови енергетски објекат, вриједан неколико стотина милиона КМ, тако не значе и више електричне енергије за РС.

У "Угљевику 3” Српска је унијела власништво и инфраструктуру, дала концесију на руднике угља, а заузврат ће имати 10 одсто власништва. Сардаров једино гарантује да сувласнички удио РС никада неће пасти испод тог процента без обзира на висину оснивачког улога.

Уговор тајна и за Владу РС

Уговор са ЕРС са "Комсар” Кипар руског бизнисмена никада није објављен. Сад је јасно и зашто. У посебном поглављу наводи се ће свака страна строго чувати све детаље. Ишло се до тог ниво да га неће знати ни министри, већ како се наводи само овлаштени представници Владе и министарства индустрије и енергетике.

"Свака од уговорних страна ће чувати повјерљивост и неће открити трећој страни информације у вези са Пројектима из овог уговора. Само лимитиран број представника обје уговорне стране ће бити упознат са одредбама овог Уговора, како би предузели адекватне потребне мјере на његовом провођењу. Уговорне стране су сагласне да ће овлаштени представници владе РС и Министарства индустрије, енергетике и рударства бити упознати са одредбама овог Уговора. Уговорне стране ће сарађивати и када су у питању саопштења за јавност, тако да ниједно обавјештење са чијим садржајем се нису сагласиле уговорне стране неће бити објављено”, наводи се под тачком 5. Уговора.

У уговору који је испред Комсара потписао Тимур Сардаров наводи се да ће се у случају спора, арбитражни поступак водити у Швајцарској.

Поред концесија на угаљ, Влада је Сардарову недавно дала још једну, за хидроцентралу. Половином октобра Комсар Енерџи је добио концесију на ријеци Лим за изградњу ХЕ Мрсово, снаге 37.3 мегавата и просјечне годишње производње 140,6 GWh. За концесију на 30 година, Руси ће једнократно платити накнаду од 123 хиљада марака, те ће плаћати концесиону накнаду од 2,6 одсто годишње бруто прихода.55 КОМЕНТАРА

 1. ex-1978, 06.11.2012. 10:17:06

  Није Сердаров социјална установа, али Српска постаје социјални ентитет, ентитет социјалних случајева.
  А од чега да издржава социјалне случајеве? Од оваквих инвестиција од којих ништа не иде РС? Или од силних ресурса који су дати под концесије? Или од нових задуживања?

 2. ex-1978, 06.11.2012. 10:44:49

  Зашто не бисмо ми улагали у производњу струје у Српској, па је продавали?
  Ресурсе имамо. Исплативе ресурсе. Ионако се задужујемо да крпимо буџетске дефиците и текуће трошкове. Зашто не бисмо направили пројекат експлоатације неког ресурса, задужили се, запослили људе да то одраде, и онда зарађивали и отплаћивали тај дуг, а ресурс у нашим рукама и наши људи раде?

 3. onaj sa prizemlja, 06.11.2012. 10:52:45

  Birač je prije godinu ili dvije uplatio milionski porez na dobit. Doprinosi se redovno uplaćuju. Sa doprinosima je slično i u Brodu.

  Naravno da se mora pooštriti poreska disciplina, nema tu ništa sporno. I ne samo kod stranih ulaganja nego i u firmama koje su u vlasništvu Srpske i u privatnim preduzećima. Zašto očekivati od stranaca da budu disciplinovaniji od nas samih?

 4. @ Joseph, 06.11.2012. 10:49:50

  Ako bi se to radilo pod patronatom države – ja sam apsolutno protiv. Naša javna preduzeća nisu profitno orijentisana i prava su Meka za marifeltuke i ugrađivanja. Samo bi smo bacili te pare u vazduh ili niz rijeku.

  Tebi naravno niko ne brani da sa istomišljenicima napraviš AD, pojaviš se na berzi i pred bankama i pokušaš prikupiti sredstva u iznosu od više stotina miliona za neki sličan projekat. Siguran sam da ćeš imati široku podršku vlasti i javnosti Srpske.

 5. Избијмо себи из главе за свагда да они раде за интересе народа и државе.
  Они раде по принципу да народ и држава постоји због њих.И нема даље.
  Нисмо једном овде прочитали и коментарисали ко су нам они који нас предводе.
  Која год тема да се отвори све се своди на крају на исто.

  Њихова замишљена идеологија, која се нажалост остварује је слика из шпанских серија.
  „Постоји мала група воћара са хацијендама, вилама базенима, хеликоптерима,авионима…и остало крезубо робље,стока која преживљава, којој успут треба г….и младе жене и ћерке“…

  Задубимо се само мало у ову фотографију горе!!!????

 6. ex-1978, 06.11.2012. 11:06:35

  Суштина је у томе што наша јавна предузећа нису профитно оријентисана, ту се слажем. Неће ни бити док ми имамо овакав ментални склоп у глави. Оријентисана су она профитно, али не према себи и држави, него према тренутном руководству.
  Али да концепт експлоатације ресурса под окриљем већински државних предузећа функционише, довољно је да погледаш Газпром, или Росњефт.
  А ово давање у бесцијење (по државу) а скупо наплаћивање (за личну уградњу) ће бити разлог што ће нас потомци проклињати.

 7. @ex
  Ti odgovaraš samo na ono što ti se dopada. Za 10 godina Birač je uplatio jednom, a preko povezanih firmi izvukao procjene kažu oko 800 miliona dolara. Rafineriji se i dalje prolongiraju obaveze za poreze valjda dok ne postanu monopolisti 100% pa će se smilovati i uplatiti. Ne pričaj o onome o čemu nemaš ni znanje ni argumente. Znanje i ako ga imaš moglo bi se podvesti pod izreku: Sačuvaj me Bože obrazovane budale.

 8. Sav podmladak vladajuće stranke je misteriozno nestao sa Frontala neposredno nakon izbora prije kojih su se masovno prijavljivali ne bi li nam prosipali pamet iz svojih ispranih mozgova. Valjda im je to bio zadatak, nije bilo mjesta u organizaciji pod šatorima, pa su valjda oni pismeniji dobili zadatke u „sajber propagandi“.

  Jedino ovaj ex-1978 nikako da prestane pričati nebuloze.

 9. рајкен васић је једном употребио прилично концизну фразу за овакве термине, он је рекао „забран“ ако се неко сјећа, само што је он тај „забран“ везао за политички утицај неке друге странке!

  Е овдје се ми осјећамо као у нечијем „забрану“ имаш то ту негдје, може да ради, функционише, на дохват ти је руке или на поглед ока, али то што ти видиш, то није твоје нити служи теби, већ је то „забран“ који ће неком другом обезбједити милионе!

  Неко је добро поменуо примјер Бирач, класична предузетничка интернационална превара, тај власник је кажу прорачуни од Бирча купио шкотски фудбалски клуб Хартс! Док се овамо пребијало и отписивало милионски дугови тој фирми, за струју, воду, плин, инфраструктуру, порезе,…а кад би им неко из тзв владе РС покушао озбиљније запријетити, они би или корупцијом то ријешавали, или ултиматумом, истјерају наше раднике из фабрике на улицу, а рударе из рудника напоље и прашина се слегне за дан два, наша бједна руководства пристану на уцјену!
  Док тамо наше силне власти отимају крмачу некој баби зато што је остала дужна уплату тв таксе!?
  Па јбт и треба да нас све стрпају у те своје забране, кад смо пустили багри да нам јаше за вратом!

 10. Извор Алекса Милојевић или Слободан Васковић?

  Елем,баш је чудно да ми који имамо толике ресурсе,такав квалитет привлачимо само трећеразредне инвеститоре.

  је л’ ви стварно мислите да је лако наћи неког да уложи у овако нестабилну државу?

 11. exu je opis radnog mEsta gebalsovanje. Sta cemo, srpske majke su rodile i vuka brankovica, i cedu, i, md-a, bigere i exove, i ine koji, em vjeru prodadose za veceru, ali sto svoj narod, njegove slavne pretke i buduca pokolenja. Ovaj danasnji zlocin je neuporedivo najtezi jer smo svedeni na broj manjeg evropskog grada, jer smo u etapi nestajanja. A, gebelscici prodane duse, advokati zla su nista manji zlocinci nego nalogodavci im, i nalogodavci nalogodavaca.
  Pa nije slucajno i nik mu ex, exnarod, kao hazari.

 12. prijedor

  Драги и поштовани господине из Приједора,Вук Бранковић је за разлику од Марка Краљевића (турског вазала) један истински српски херој који је и након Косовске битке настојао да окупи преостале вође и слободне територије да се супротстави Турцима.

  Његова једина кривица је што је остао жив након боја.А наш први проблем што нас воде и бирају оне који ће нас водити баш такве незналице,полуписмени идиоти и болесне главе какве се овде срећу.Али ви ћете брзо да будете испраћени у прошлост.

  То што смо сведени на број једног града јесте управо заслуга наших великих квазипатриотских вођа.Па чак и милорад Додик је ту где јесте захваљујући казипатриотама.

 13. Mr Biggy, 06.11.2012. 12:06:39

  Јесте, паметњаковићу, само што ти заобилазиш чињеницу да је Вук Бранковић наговорио кнегињу Милицу да зарад поправљања односа са турцима султану Бајазиту пошаље своју кћерку Оливеру, једини начин да он сачува своје посједе док турци не одустану сами од свега, пошто нису одустајали он им је дао једну из његовог племена Бранковића, само што су Оливери извадили материцу да не може рађати потурице, а овој другој нису!
  Каснији период је обиљежио дуготрајан сукоб између те двије властелинске породице Бранковића и Лазаревића!
  Нешто ми све ово ко де жа ву!:(
  И твој бранковић из лакташа је давао гузице странцима да „протјера“ Караџиће са Пала!

 14. rammstein

  А ти заборављаш да је то био уобичајни начин остваривања политичких циљева,да је то исто рађено и према Византији (који сигурно сматраш пријатељском) а да је и сам краљ Милутин Немањић примао такве „поклоне“ и то од Бугара…

  Дакле,мало си у раскораку са временом и простором,лоша дедукција,лоша информисаност…типично „патриотски“.

  Какве то везе има,ствар је да сте ви лажни Срби увек проглашавали за хероје лажне Србе а за издајице праве Србе.

 15. Па по чему је онда твој „прави Србин“ бранковић задужио нацију? Да није сачувао неку територију неокупираном од стране султана?
  Шта је постигао том својом шлихтерашком политиком?
  Већи значај је имао Стефан Лазаревић, опет оружјем, него вук политиком, на крају крајева и једни и други су сјебани и одузета им је сва територија, а народ претворен у робље!
  До доласка Карађорђа „лажног Србина“, који је опет, гле чуда више вјерово у свој дрвени топ, него у подрепашку политику „правих Срба“ од Србије није било ни С.

 16. exexexexexe
  u klupicu, u školicu. ad bude dobit iz operativnog poslovanja kupim ti gajbu piva, a ovo je revalorizacija osnovnih sredstava i slične trice i kučine po tzv. tržišnoj vrijednosti, tamo gdje tržišta nema. S druge strane, jeftinije je uložiti u stabilizaciju države, pa da dođu jači investitori, nego je s trećerazrednim trajno držati u nestabilnosti.B-)

 17. rakovic, 06.11.2012. 11:13:39

  Koliko te shvatam, riješili smo dilemu o ovom ugovoru. Ništa sporno tamo nema. Ugovor nije tajan, svi ga vidimo pročitati a eventualna obaveza da nova termoelektrana prodaje struju Srpskoj je besmislica.

  Ostaje činjenica da je Serdarov najobičnija tajkunčina i da mu zbog toga svi zavidni mogu komotno psovat majku onu skorojevićku… i ništa više od toga.

 18. А ‘оћел сад трбоње са слике тужити Фронтал за објављивање тајних и повјерљивих информација?

  Мислим, ако треба, да одмах организујемо акцију прикупљања пара да се плати неки добар адвокат за одбрану Фронтала?

  B-)

 19. @ex
  Nemoj me više ubjeđivati, matere ti, mogao bi me i ubijedit.
  To je jedne godine bilo i to nakon hajke sa svih strana na Birač, pa kao evo i mi uplaćujemo. Saberi ti lave sve godine od privatizacije do danas, pa oduzmi ono što im je vlada poklanjala, pa pomnoži sa nečijom provizijom, pa podijeli zaslužnima pa onda poredi sa Telekomom i ostalim velikim firmama.
  @rammstein
  Dobro je više i tebe i istorije, tema je lova.

 20. Сердаров је сердаров, није наша брига он, наша брига је РС и кога ови коњи примају на конак и на останак у њој!
  Нама нису сердарови правили РС, него наша изгинула браћа и ми што смо то преживјели!
  Мени лично не треба његова струја, макар је ја сам правио себи из воденице, али ми ни његова пљачка никако не треба, уз благослов оних јајара из административног центра, који више брину о сердаровој струји, него о ономе што јесте њихов посао, многе породице су баш захваљујући њиховој „бризи“ и у 21 вијеку без струје и воде!

 21. rakovic, 06.11.2012. 12:57:33

  Koliko je dobiti u tom istom periodu po tom istom ili po bilo kom drugom osnovu prijavio Incel? Čajavec? Žitoprodukt? Celpak? Fruktona?

  U ovim našim uslovima prava je privredna mudrost ostati u životu. Sipati drvlje i kamenje po Litvancima, Rusima i Kipranima je vrhunac licemjerstva. Oni bar rade… hvala im na tome.

  Naravno da im se kada je poštivanje zakona i propisa ne smije pretjerano gledati kroz prste… ali izaći im u susret – itekako treba.

 22. rammstein

  Ти си прави чобан.Ко коњу да ставиш ам.

  Дакле,Вук није издајица,а ви неписмени сте га таквим прогласили.Марко Краљевић јесте,а ви сте га начинили херојем.

  Често нас воде они које сте ви бирали.Или ви сами.А немате појма ни о чему,али о свему имате мишљење.

  Ја и даље не говорим о конкретним личностима већ о поремећеном систему вредности наших квазипатриота.Ти не схваташ текстове Синдиката,а о овоме би дискутовао…немам ја три живота.

 23. ex-1978, 06.11.2012. 13:03:51

  Не раде ништа више литванци са Бирчем, него што је Бирач сам радио прије њих!
  Они су само она корпорација, која је у стању на глобалном нивоу да угуши такву конкуренцију какав је Бирач или да је свјесно препустиш њима на управљање!
  Такви су и остали „инвеститори“ кад смо ми у питању, тако и Сердаров, може он боље да прода струју него ЕПРС, ко је за то крив?

 24. Молим све српске јунаке Бранковиће, препаметне пацифисте, генерале после битке, к…чеве бизмисмене…да се скину са њима омражених јасала и тековина Обилића, Тепића и иних…нека пређу на неке друге и туђе јасле нека их хране, па нека онда паметују.

  Има и друга варијанта…угасите РС,створите неку своју замишљену постојбину, па је крчмите до миле воље.Само пре тога има нешто „али“, на које ви по генетском материјалу нисте ни у сну спремни.А то је да се жртвујете за нешто.У венама вам је паразитска и мишија крв.Јбга!

  И ово до сада што вам пролази, ова алавост, бескичмењаштво,нечовечност,Михићке, Цвијановићке, Ћургузи, и остала Додиковина, није плод ваше умности и способности, него управо разумности и трпљења ових других.
  СИКТЕР БАГРО!

 25. Mr Biggy, 06.11.2012. 13:08:01

  Ма ниси ти ни вук ни лисица ни бранковић, ти си обична дебилчина, ти поредиш стварне ликове са неким пјеснички измишљеним ликовима и још ту правиш селекцију ко коме припада? О јбт.:-o

 26. slavija

  Па да наставимо овако како сте нас водили до сада?Не може.Нека хвала.Можда је за вас касно,али за младе генерације није.
  ——

  Осим тога,дакле…
  Улаже се 700 милиона приватног капитала,држава добија концесиону накнаду,800 запослених људи,има порез на добит,10% власништва и сл.

  Претпостављам да ће струју пласирати скупље него што би је продавали нама,што опет доноси већу добит и за Српску.

 27. @ Mr(simudonja) Biggy
  800 radnika će biti samo dok se bude gradilo, ako i tada.
  Sama termoelektrana neće imati više od 150, ako bude moderna kako najavljuju, možda ni toliko.
  Poreza na dobit neće biti jer neće biti dobiti (Pogledati pod Rafinerija, Birač itd…).
  Uložiće kao što ulaže Rafinerija. Diže kredite i opterećuje svoje poslovanje. Nije Rus lud da uloži svoj novac.

  Neko mi je jednom ispričao o tri načina privatizacije:
  1. Daj džaba ali postavi stroge uslove i prati kako se poštuju.
  2. Daj skupo i ne pitaj novog gazdu ništa.
  3. Daj Rusima džabe i ne pitaj ništa

  Koji smo mi odabrali?

  Ex i Biggy imaju po dva pokušaja, ostali pametan svijet naravno da je jedan dovoljan.

 28. rammstein

  „…ти поредиш стварне ликове са неким пјеснички измишљеним ликовима…“

  Баш у прилог мојој тврдњи да сте ви шупљи националисти…
  Марко Краљевић није „пјеснички измишљен лик“.Он је био отприлике као ви данас.Лажњак.

 29. Баш ме занима шта кажу запослени у Рафинерији кад добију плату…сигурно помисле да приватизација није добра,да је било боље без плате.И нама би свима било боље да Рафинерија зјапи празна.Нарочито онима у Славонском Броду.

  И баш је чудно,надасве,како Рафинерија из комунистичког доба треба улагања након 20 година без рада.Чудно је и како не прави профит одмах.

  Слично мисли и тих 800 радника што ће добити посао.Боље је кад га нема.А тек тих 150 људи са сталним полом.А и та добит од продаје струје,шта ће нема…накнаде Фондовима,шта ће.Боље да се задужимо за пензије.

 30. @ Mr
  Ti si ono, baš glup. Mislim stvarno glup. Ne naivan ili neobaviješten ili nešto slično, nego baš zdravo seljački, pardon, polu-seljački, glup.
  Kad ukradeš pare od mene i isplatiš plate u svojoj firmi, trebam li te ja hvaliti kako si sposoban ili kako brineš o radnicima?
  Pa mi svi plaćamo plate i doprinose tim radnicima jer moramo plaćati više da bi povlašteni plaćali manje ili nikako.
  Ali ajde ti to objasni bilmezu kojem su kao konju stavili na oči amove pa samo vidi ono što RTRS naslika.

 31. onaj sa prizemlja

  Ајде ти покажи шта то тачно мене дефинише глупим,па онда о томе можемо да дискутујемо.Како ме не познајеш,запитај се ко је глуп.

  Шта ми плаћамо више тачно?Гориво?Погледај цене истог и читавој Европи.

 32. bigeru, ti ne znas sta je bilo jutros a da znas ko je bio Vuk Brankovic. Ne znas i ko si, ni ko te je napravio, jer si produkt grupnog eksperimenta, znaci, ne znas ko ti je stric, ko ujak, koje si nacije, koje vjere, ne znas ili bi klanjao, niti s koliko prsta bi se krstio.
  Nekidan si od mene preuzeo one fotose , ali bio si mortus pijan. Sto od rakijanja, sto od velike kolicine lijekova koje za sefa moras da probas.

 33. onaj sa prizemlja, 06.11.2012. 15:19:32

  Šuplja priča. Ostaješ slijep na argumente i tupiš jedno te isto.

  Birač je za 2010. prijavio dobit od 200 miliona KM.

  Naftna industrija se tek zahuktava, za očekivati je sličan razvoj situacije. Računovodstveno će se dobit smanjivati sve do određenog trenutka, kada se to više neće moći činiti u skladu sa računovodstvenim standardima. Nema tu ništa sporno.

 34. ex-1978, 07.11.2012. 08:39:11

  ау..па кад су имали толику добит, зашто су сад у фрци са сарајево-гасом око неплаћана рачуна за плин?
  Да ли си ти потпуно сигуран да је плаћен порез на ту њихову добит?
  Гдје је то на приходовној страни буџета РС-а приказано?
  Колико на то могу да рачунају запослени? А колико општина Зворник? Колико РС?
  Јбт то исто као да кажеш како си на кладионици добио сто миља и потрошио на београдским сплавовима, јер те мрзило правити неки други бизнис?

 35. Ovo se neko šalio „Strani investitor nema obavezu snabdevati strujom RS“. Alo, rudnik je predat, otet, to niej više državni ni rudnik ni termoelektrana, kakvo snabdevane strujom domaćih potrošača, kakva obaveza snabdevanja. Struja se prodaje na ciriškoj berzi. Narodu je napravljena nepopravljiva šteta. I to dokazuje ovaj ugovor. Svi komentari su na pogrešnom putu, kao da očekuju neku dobrobit od stanih investicija, pogotovi koncesione predaje rudnika. Eto to su vam ti vaši strani investitori na koje se političari pozivaju 20 godina.
  http://dragas.biz/dokumenti/studijaopravdanosti1.doc
  http://www.dragas.biz/dokumenti/opasnaprevara.doc