Нетанјаху спреман да разговара око границе?

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху спреман је на разговор са Палестинцима на основама граничне линије из 1967. године, што би значило повлачење са Западне обале, изјавио је данас неименовани званичник владе јеврејске државе.  Према ријечима овог званичника, то би било у склопу напора Израела да се врати у мировне преговоре и тиме се супротстави палестинским покушајима […]

уторак, 2 августа, 2011 / 10:36

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху спреман је на разговор са Палестинцима на основама граничне линије из 1967. године, што би значило повлачење са Западне обале, изјавио је данас неименовани званичник владе јеврејске државе.

 Према ријечима овог званичника, то би било у склопу напора Израела да се врати у мировне преговоре и тиме се супротстави палестинским покушајима да у УН остваре признање државности, објавила је америчка интернет страница "Блумберг".

Нетанјаху је јавно одбацио приједлог америчког предсједника Барака Обаме да се границе из 1967. године искористе као почетна тачка за преговоре на састанку двојице државника у Бијелој кући 21. маја.

Обама је позвао на преговоре којима ће бити установљена палестинска држава на основу линије разграничења прије него што је Израел заузео Западну обалу и источни дио Јерусалима у Блискоисточном рату.

У приједлог је спадала и размјена територија, чиме би Израелу било омогућено да задржи већа насеља на Западној обали у замјену за уступање земље са израелске стране границе из 1967. године.

Званичник је додао да се у приједлогу Израел не позива да се у потпуности врати на границе из 1967. године.

Израелско-палестински мировни преговору у застоју су од септембра прошле године, када је Нетанјаху одбио да обнови десетомјесечни мораторијум на градњу у насељима на Западној обали, док је палестински предсједник Махмуд Абас истакао да се неће вратити за преговарачки сто све док не буде уведена потпуна забрана градње.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *