Немири у Тунису, 23 убијено у протестима

Предсједник Туниса Зајн ал-Абидин бин Али смијенио је данас министра унутрашњих послова и наредио пуштање на слободу људи приведених после таласа насилних протеста који су се током викенда збили у тој земљи. У истоименој престоници Туниса размјештене су војне снаге, због сукоба у којима је широм земље убијено најмање 23 људи, јавила је агенција Ројтерс. […]

среда, јануар 12, 2011 / 18:05

Предсједник Туниса Зајн ал-Абидин бин Али смијенио је данас министра унутрашњих послова и наредио пуштање на слободу људи приведених после таласа насилних протеста који су се током викенда збили у тој земљи.

У истоименој престоници Туниса размјештене су војне снаге, због сукоба у којима је широм земље убијено најмање 23 људи, јавила је агенција Ројтерс.

Предсједник Бин Али за новог министра унутрашњих послова поставио је Ахмеда Фриа, који је раније водио ресор за омладину, казао је премијер Мухамед Гануши на конференцији за новинаре.

Према његовим ријечима, предсједник је наредио оснивање специјалног одбора који ће истражити случајеве корупције и акције неких од званичника.

На главном булевару у престоници Туниса, преко пута француске амбасаде, паркирана су два војна возила, а улицом патролирају два наоружана војника. Два возила паркирана су и испред улаза у просторије државне телевизије, извијестио је дописник британске агенције.

У провинцијском мјесту Гасрин, које је било поприште једног од најжешћих сукоба током викенда, окупило се неколико хиљада људи захтијевајући оставку предсједника Бин Алија, а у граду је, према ријечима очевидаца, распоређена полиција.

Људи који учествују у протестима кажу да су огорчени због ниске стопе запослености, корупције и, како кажу, репресивне владе. Званичници, са друге стране, тврде да је протесте подстакла мањина насилних екстремиста који желе да подрију државу.

Портпарол америчког Стејт департмента Марк Тонер саопштио је да је Вашингтон "дубоко забринут извjештајима да је влада Туниса примијенила прекомерну силу".

Званичници тврде да је највећи број цивила страдао када је полиција у самоодбрани отворила ватру на демонстранте.Оставите одговор