Не успијева плишана револуција у Ирану

Присталице Мирхосеина Мусавија, пораженог кандидата на предсједничким изборима у Ирану, окупили су се и данас у центру Техерана незадовољни резултатима избора, на којима је још један предсједнички мандат освојио Махмуд Ахмадинеџад. Ахмадинеџад, с друге стране, планира да у главном граду касније у току дана организује прославу своје победе и одржи "победнички говор. Протести у којима […]

недеља, 14 јуна, 2009 / 13:49

Присталице Мирхосеина Мусавија, пораженог кандидата на предсједничким изборима у Ирану, окупили су се и данас у центру Техерана незадовољни резултатима избора, на којима је још један предсједнички мандат освојио Махмуд Ахмадинеџад.

Ахмадинеџад, с друге стране, планира да у главном граду касније у току дана организује прославу своје победе и одржи "победнички говор.

Протести у којима се око 3.000 демонстраната сукобило са полицијом почели су јуче, убрзо пошто је министар унутрашњих послова Садек Махсули објавио да је Ахмадинеџад на изборима одржаним у петак освојио 62,6, а Мусави 33,75 одсто гласова. Врховни ирански вјерски вођа Али Хаменеи позвао је Иранце да поштују Ахмадинеџадову побједу.

"У Ирану је синоћ ухапшено више од 100 демонстраната, чланова водеће реформске странке Фронт за учешће исламског Ирана, међу којима је и брат бившег председника Мохамеда Хатамија", изјавио је бивши потпредсједник Ирана и водећи реформиста Мохамед Али Абтахи.

"Они су синоћ одведени из својих кућа", изјавио је Абтахи, иначе близак сарадник Хатамија, додајући да се очекују нова хапшења.

Портпарол суда је, међутим, саопштио да су они само приведени и упозорени да не подижу тензије, те да су потом пуштени на слободу.

Ово су у иранској пријестоници највећи протести од Исламске револуције из 1979. године, када је Иран, после владавине шаха, трансформисан у републику.

Ирански председник Махмуд Ахмадинеџад оцијенио је свој поновни избор за шефа државе као велику побједу, наводећи да су избори били потпуно слободни. На изборима одржаним у петак "ирански народ је пружио наду другим народима и разочарао оне који су му жељели зло", рекао је Ахмадинеџад у телевизијском обраћању нацији.

"То је велика побједа… Били су то потпуно слободни избори. Данас крећемо новим путем који ће, иако иде у истом смјеру као и претходни, ипак ићи на једном вишем нивоу", рекао је Ахмадинеџад, оцјењујући своју побједу "великом епопејом".
Предсједник је позвао своје присталице да се окупе сутра на тргу Вали-Аср, у центру Техерана, на истом мјесту где су јуче протестовале присталице Мусавија.

Ахмадинеџад је поновио да ће се борити против "профитера" режима, алудирајући на Мусавија и његовог савезника и бившег предсједника Ирана Акбара Хашемија Рафсанџанија, који је Мусавију пружио подршку током изборне кампање.

"Нико неће моћи да тражи привилегије за себе и своју породицу", рекао је Ахмадинеџад.
Ирански предсједник осудио је начин на који су страни медији покривали изборе наводећи да су тиме нанијели штету иранском народу.

"Ово је велика побједа у тренутку када се пропаганда ван Ирана, а понекад и у самом Ирану потпуно мобилисала против нашег народа. Народ Ирана је био под тешким притиском и против њега је организован психолошки рат. Велики број страних медија… организовао је прави рат против нашег народа", рекао је Ахмадинеџад.

Како јавља извјештач Франс преса, у Техерану је у суботу увече прекинут телефонски саобраћај првог мобилног оператера који је под контролом државе. Слање СМС порука било је онемогућено још од петка када су почели избори. Слање порука путем мобилних телефона био је један од главних начина комуникације присталица Мусавија.

Осим тога, веб-сајтови попут Фејсбука и Јутјуба, као и неки домаћи опозициони сајтови цензурисани су, а од петка послије подне корисницима интернета је онемогућен приступ.

Према саопштеним изборним резултатима, Ахмадинеџад је освојио 62,6 одсто гласова, готово двоструко више од супарника, реформистичког кандидата Мира Хосеина Мусавија, који је добио 33,7 одсто гласова.Оставите одговор