Не попушта дефлација у Јапану

Потрошачке цијене у Јапану су у априлу пале за 0,4 одсто, док је индустријска производња такође забиљежила пад, саопштила је данас јапанска влада. Индустријска производња је у априлу, на годишњем нивоу, пала за 2,3 одсто, иако је претходног мјесеца порасла за сезонски прилагођених 1,7 одсто, саопштило је јапанско министарство економије, индустрије и трговине, а преноси […]

петак, 31 маја, 2013 / 09:01

Потрошачке цијене у Јапану су у априлу пале за 0,4 одсто, док је индустријска производња такође забиљежила пад, саопштила је данас јапанска влада.

Индустријска производња је у априлу, на годишњем нивоу, пала за 2,3 одсто, иако је претходног мјесеца порасла за сезонски прилагођених 1,7 одсто, саопштило је јапанско министарство економије, индустрије и трговине, а преноси агенција АП.

Упркос недавним превирањима на финансијским тржиштима, јапански премијер Шинзо Абе обећао је да ће спровести агресивни програм монетарног лабављења и стимулативне потрошње зарад заустављања дефлације или пада цијена, што је узроковало две деценије економске стагнације треће највеће економије свијета.

„Без акција, нема раста”, рекао је Абе у обраћању групи економских стручњака који су се ове недеље окупили у Токију како би размотрили његову полтику.

Абе је најновије трзаје на тржишту назвао „уобичајеним финансијским феноменом”.

„Не смијемо дозволити да нас омета и заплаши криза са којом смо суочени”, рекао је Абе.

Незапосленост у Јапану се у априлу задржала на непромијењеном нивоу од 4,1 одсто, упркос тврдњама владе да Абеова политика позитивно утиче на тржиште рада и плате запослених.