08:50 Градска управа БЛ позива на вакцинацију Синовцем08:39 Амбасада Руске Федерације: По Инцковом тумачењу, могао би узети калашњиков, побити све посланике НСРС и бити у праву16:32 Шарганова нула: Гдје то Додик/Шаровић иду на територију Ефбиха, да славе оснивање неке јединице ВРС?16:03 Украјина шаље мировне снаге у БиХ, јер им војска код куће не зна шта ће од смирености15:22 Љубиша Петровић отворио врата бијељинске градске управе седми пут15:17 Шаровић за добродошлицу: Представник је озбиљне земље, однос ка њему зависиће од његовог понашања15:13 Додик за добродошлицу: Шмит се лажно представља као Високи представник15:06 Хеликоптерски сервис Српске: Три летјелице гасе пожар у близини Вишеграда - два из Србије15:02 Вијести из свемира: Опадање притиска у модулу Звијезда, нема везе са прикључењем модула Наука на МСС09:15 Маске су пале - Корона у здравственим установама

Не може код куће: Добила 1,4 милиона евра за истраживање кварк-глуконске плазме

Физичарка Магдалена Ђорђевић која је добила је од Европске уније 1,4 милиона евра за истраживање особина материје, кварк-глуконске плазме каже да је њена амбиција да се бави науком у Србији и на тај начин допринесе нашој истраживачкој заједници.

недеља, 11 децембра, 2016 / 21:30

Физичарка Магдалена Ђорђевић која је добила је од Европске уније 1,4 милиона евра за истраживање особина материје, кварк-глуконске плазме каже да је њена амбиција да се бави науком у Србији и на тај начин допринесе нашој истраживачкој заједници.

У изјави Танјугу, она је оценила да научна заједница у Србији има велики научни потенцијал, али нажалост недовољну подршку државе.

Ђорђевић се бави теоријском физиком и истражује кварк-глуконску плазму, а у Институту за физику где ради предводи тим који истражује ново стање материје које настаје при веома великим температурама и притисцима.

"Верује се да је такво стање материје настало одмах по настанку универзума а данас се такво стање материје може креирати у моћним сударачима као што се данас налазе у САД и Швајцарској. Наш пројекат је добио новац од фондова за истраживање теорисјког доказивања ескперименталних података у великим сударачима. Циљ нашег истраживања је разумевања основног стања материје на њеном елементарном нивоу", казала је Ђорђевић.

Њен пројекат је добио новац на конкурсу "Еуропеан Ресеарћ Цоунцил" у оквиру Европске уније у категорији консолидатора. Једини критеријум за доделу новца био је изврсност научника и његовог пројекта.

"Веома сам поносна што сам међу истраживачима из целог света који су били у прилици да се пријаве на конкурс и баш ја добила новац за истраживања. Један од услова на конкурсу био је да се истраживање врши у некој од европских земаља. Наш пројекат се нашао на другој позицији у нашој ужој области на конкурсу", казала је Ђорђевић.

Она истиче да се тренутно у свету улажу милијарде евра у те моћне судараче из којих се добијају експериментални подаци који не вреде много ако немају теоријско објашњење.

"Развићемо теоријске и нумеричке методе које ће из обиља тих експерименталних података да извуку особине кварк-глуконске плазме. Ми смо овим пројектом у државу Србију унели 1.356.000 евра бесповратних средстава која ће омогућити младим људима да се запосле и раде у одличним условима као било где у свету. На тај начин ћемо младе истраживаче задржати у Србији", казала је Ђорђевић.

Према њеним речима наша наука има веома талентоване и образоване истраживаче.

"Они врло често у недостатку услова за рад одлазе у стране земље где неизмерно доприносе њиховим научним истраживањима. Не постоји држава у свету која социјално и финансијски развијена, а да нема одличне услове за научна истраживања. Мој циљ је да покажем младим исраживачима да је могуће и у Србији радити истраживања на највишем светском нивоу", истакла је Ђорђевић.

Магдалена Ђорђевић дипломирала је на Физичком факултету у Београду, докторирала на америчком Колумбија универзитету, а истрашивања у области нуклеарне физике наставила је у Охају.

Пре шест година одазвала се позиву Института за физику и вратила се у Србију.