Не кради од банкара, ФБИ ће те наћи и на Палама

Владимир Цицовић (31) са Пала ухапшен је јуче у великој међународној акцији МУП-а Републике Српске, америчког ФБИ-ја и полицијских агенција широм свијета под сумњом да је био дио хакерске групе која је с банковних рачуна клијената широм свијета "скинула" 850 милиона америчких долара Ову информацију јуче је потврдио извор "Независних" близак истрази, додавши уједно како […]

четвртак, 13 децембра, 2012 / 09:22

Владимир Цицовић (31) са Пала ухапшен је јуче у великој међународној акцији МУП-а Републике Српске, америчког ФБИ-ја и полицијских агенција широм свијета под сумњом да је био дио хакерске групе која је с банковних рачуна клијената широм свијета "скинула" 850 милиона америчких долара

Ову информацију јуче је потврдио извор "Независних" близак истрази, додавши уједно како се ради о невјероватном компјутерском магу на овим просторима.

Осим МУП-а РС, у акцији учествују Министарство праве САД и ФБИ, хрватски УСКОК, полиције Новог Зеланда и Перуа и Агенција за борбу против тешког организованог криминала (СОЦА) из Велике Британије.

Због осјетљивости истраге детаљније информације о ухапшенима јуче нису званично саопштене.

Ухапшени Цицовић иначе је брат Немање Цицовића, који је прошле године био министар унутрашњих послова РС "на један дан".

На интернету се могу наћи бројни блогови које је Цицовић отворио, а повезани су с употребом разних рачунарских програма, кодирањима и слично.

На сваком отвореном профилу на интернету Цицовић истиче како је с рачунарима још од своје шесте године.

Признаје како је компјутерски фрик (чудак), те да су му омиљени програмирање, криптографија, филозофија, читање књига, пузле.

Занимљиво је и да је Цицовић на свом Твитер профилу с ликом нинџе у децембру прошле године с подсмијехом коментарисао чланке објављене након хакерских напада на домаће банке, па је написао: "Ах ти зли криминални хакери… Упропастише економију… Јадне банке."

Занимљив је Цицовићев коментар, такође на Твитеру, у новембру прошле године, када је своје "пратиоце" обавијестио о хакерском упаду у Фејсбуков водич за агенције за спровођење закона.

Истиче се и његова рођенданска честитка упућена Кевину Митнику, некада најпознатијем свјетском хакеру који данас ради легално.

Мирна Шоја, портпарол МУП-а РС, објаснила је јуче да МУП РС у сарадњи с међународним партнерима спроводи велику међународну акцију, у оквиру које је ухапшено више особа из БиХ, Хрватске, Македоније, Новог Зеланда, Перуа, Велике Британије и Сједињених Америчких Држава.

Хакери из разних крајева свијета заразили су од 2010. године више од 11 милиона компјутерских система малициозним софтверима "Јахос" и "Батерфлај".

Ова "зараза" омогућила је хакерима да са кредитних картица клијената широм свијета скину 850 милиона америчких долара.

"Током оперативне акције идентификовани су међународни кругови сајбер криминала повезани с разним облицима ширења малициозних софтвера , приликом чега је инфицирано 11 милиона компјутерских система и с више од 850 милиона долара губитака преко ботнета ‘Батерфлај’, који краде кредитне картице корисника компјутера, банковне рачуне и остале личне податке. Ботнет је, иначе, скраћеница за роботску мрежу. Ботнети су састављени од заражених компјутерских система и користе их сајбер криминалци за извођење дистрибуираних напада ускраћивањем услуга, слањем спамова и спровођењем активности подземног организованог криминала, у циљу дистрибуције малвера, односно малициозног софтвера", објаснили су у МУП-у РС.

"Независним" је потврђено да је милионску превару открио тим за безбједност Фејсбука, који је одмах обавијестио надлежне агенције у државама широм свијета.

"Тим за безбједност Фејсбука и друге ИТ безбједносне компаније пружили су помоћ агенцијама за спровођење закона током истраге, и то помажући им у уочавању главног узорка, починилаца, као и оних на које је малвер тј. малицозни софтвер дјеловао. ‘Јахос’ је као мету користио кориснике Фејсбука од 2010. године до октобра 2012. године, а безбједносни систем је успио открити заражене налоге и обезбиједио алате за уклањање ових пријетњи", објаснила је Шоја.

Инспектори МУП-а РС ће, додаје Шоја, у наредном периоду директно контактирати кориснике Фејсбука који су били заражени овим вирусима.

"Спровођење акције је у току и више информација биће објављено по њеном окончању", закључила је Шоја.Оставите одговор