Научници планирају нови супер уређај за експеримент ЦЕРН

Нуклеарни физичари и други научници из велике међународне екипе која проучава материју и њену грађу, трагајући за „великим праском” и настанком свемира, објелоданили су у Паризу, на међународној конференцији физичара, мноштво нових резултата добијених изучавањем судара протона у Великом хадрионском сударачу (ЛХЦ- Large Hadrion Collider). Научници убрзавају атоме и изазивају њихово сударање, трагајући за суштином […]

уторак, јул 27, 2010 / 15:30

Нуклеарни физичари и други научници из велике међународне екипе која проучава материју и њену грађу, трагајући за „великим праском” и настанком свемира, објелоданили су у Паризу, на међународној конференцији физичара, мноштво нових резултата добијених изучавањем судара протона у Великом хадрионском сударачу (ЛХЦ- Large Hadrion Collider).

Научници убрзавају атоме и изазивају њихово сударање, трагајући за суштином физичких процеса. Експерименти се раде помоћу електро-магнетних уређаја у великој подземној лабораторији Европског института за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) у Женеви, у тунелу дугом 27 километара, као и у мањој код Чикага.

Те лабораторије са електро-магнетним уређајима су кружног облика, али научници сада планирају да експерименте наставе са далеко већим уређајем који би био праволинијски.

Научници су у понедељак у Паризу изложили замисао о изградњи новог мега-супер уређаја, чија је вриједност процјењена на око 10 милијарди евра.

Ријеч је о „Међународном линеарном сударачу” (International Linear Collider) који би био дугачак 50 километара, такође смјештен у тунелу, али мјесто за то још није одређено.

Овакав „сударач” би могао бити било гдје у свијету, зависи где ће се радити и колико ће га ко платити, рекао је директор пројекта Бери Бариш, професор Института за технологију у Калифорнији.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *