Напредњаци и радикали

Предсједници Српске радикалне странке Републике Срспке и Српске напредне странке РС, Миланко Михајлица и Адам Шукало представили су данас новинарима Споразум о формирању политичког савеза ове двије партије. У периоду који је иза нас, међу опозиционим странкама у РС највише пажње су привалачили радикали и напредњаци, како због сталних најава овог споразума које датирају још […]

понедељак, 1 августа, 2011 / 22:08

Предсједници Српске радикалне странке Републике Срспке и Српске напредне странке РС, Миланко Михајлица и Адам Шукало представили су данас новинарима Споразум о формирању политичког савеза ове двије партије.

У периоду који је иза нас, међу опозиционим странкама у РС највише пажње су привалачили радикали и напредњаци, како због сталних најава овог споразума које датирају још од избора прошле године, тако и због превирања(линк) у напредњацима и условно речено, унутрашњим прблемима ове странке.

Ово је, како каже Адам Шукало, завршено прошлог четвртка у Београду, када је потписан споразум, уз присуство и благослов предсједника Српске напредне странке, Томислава Николића.

Политички савез СРС РС и СНС РС је уствари политичка коалиција гдје ће свака странка задржати свој статус странке (органи и надлежности) али ће на предстојеће локалне изборе изаћи са заједничким листама и кандидатима. Послије избора 2012. године ове двије партије би требале да приступе разговорима и активностима које би довеле до њиховог стапања у једну партију.

"Наше двије странке имају идентичне или сличне ставове када су РС и БиХ у питању", рекао је Шукало додавши да је укрупњавање опозиције неопходан процес да би се десиле промјене које опозиција наговјештава.

Формираће се Предсједништво Политичког савеза као заједничко тијело као и Колегијум Предсједништва.

"Споразум је склопљен јер стање у Републици Српској није добро и треба га мијењати, рекао је предсједник радикала Срспске, Миланко Михајлица", који је исто као и Шукало упутио позив осталим странакама да се придруже овом политичком савезу.

Као приоритете дјеловања Михајлица је навео социјално-економску област, због чијег стања, како је рекао, Републици Српској пријети већа опасност него што су то притисци међународне заједнице или политике Сарајева.

"Због секташког вршења власти", стање полако измиче контроли, а за пет година је потрошено четири милијарде КМ, мимо биџета, без неких опипљивих резултата.

Изворни Дејтон, на којем је једино СРС РС до сада досљедно инсистирала остаће платформа и новог политичког савеза, који ће тражити враћање надлежности под окриље Републике Српске, јер њиховим преносом, како се показало, повећани су трошкови, а резултата немаОставите одговор