Тачи: Највиши степен приправности и готовости

Косовски премијер Хашим Тачи издао је наредбу о општој мобилизацији косовских безбједносних агенција и наредио подизање спремности на највиши степен приправности и готовости како би, како је рекао, косовске безбједносне агенције свим расположивим средствима одговориле" у случају повреде државног суверенитета и територијалног интегритета Косова". Тачи је издао наредбу косовским безбједносним агенцијама, косовској полицијској служби, косовским […]

понедељак, август 1, 2011 / 22:41

Косовски премијер Хашим Тачи издао је наредбу о општој мобилизацији косовских безбједносних агенција и наредио подизање спремности на највиши степен приправности и готовости како би, како је рекао, косовске безбједносне агенције свим расположивим средствима одговориле" у случају повреде државног суверенитета и територијалног интегритета Косова".

Тачи је издао наредбу косовским безбједносним агенцијама, косовској полицијској служби, косовским безбједносним снагама и обавјештајним службама да наставе са досљедном примјеном одлуке власти у Приштини о провођењу реципрочних мјера забране увоза и извоза са Србијом и БиХ.

Он је с циљем обједињавања активности косовских безбједносних агенција сазвао хитан састанак савјета за безбједност, у чијем су раду учествовали и представници Срба, јавља дописник Срне са Косова.

Закључено је да су "безбједносне агенције Косова 25. јула дјеловале на бази устава и закона Косова с циљем успостављања реда и закона на цијелој територији Косова".

Тачи је преузео улогу главнокомандујућег косовским безбједносним агенцијама, полицијом, косовским безбједносним снагама и обавјештајном службом и у том контексту издао наредбу о обједињавању и координацији активности тих служби.

Он је затражио и добио подршку свих чланова савјета да у оквиру координације активности успостави блиску сарадњу са међународним механизмима, присутним на Косову, којима је поставио услов да се координација мора успоставити искључиво у складу са уставом и законима Косова.

У складу са наредбом о општој мобилизацији безбједносних агенција, Тачи је наредио подизање спремности на највиши степен приправности и готовости како би, како је рекао, косовске безбједносне агенције свим расположивим средствима одговориле у случају повреде државног суверенитета и територијалног интегритета Косова.

Тачи је под окриљем наводне бриге о свим грађанима, посебно о онима на сјеверу Косова, издао налог свим државним институцијама, министарствима, јавним предузећима и установама да предузму мјере за притицање у помоћ угроженом становништву на сјеверу Косова, посебно у достављању лијекова и животних намирница, како би се спријечила, како је рекао, могућа хуманитарна катастрофа.

Тачи је у наредби о обједињавању активности наложио да косовске безбједносне агенције координишу акције са међународним механизмима на деблокади путева, како би се одмах успоставила слобода кретања за људе и робу.

До тада, Тачи је наложио да се отворе "нови коридори" снабдијевања становништва на сјеверу Косова, али је упозорио да агенције "не смију дозволити нарушавање суверенитета Косова и довођење у питање одлуке о успостављању мјера реципроцитета" на царинским пунктовима.Оставите одговор