Дачић: Србија неће у ЕУ ако је услов Косово

Србија неће постати чланица ЕУ ако је услов да се одрекне Косова и призна независност без покушаја да се нађе компромисно рјешење – рекао је у Бечу српски министар полиције Ивица Дачић. "Србија је урадила све што се од ње очекивало свих ових година, али неко изгледа мисли да Србија треба стално да буде под […]

понедељак, август 1, 2011 / 22:43

Србија неће постати чланица ЕУ ако је услов да се одрекне Косова и призна независност без покушаја да се нађе компромисно рјешење – рекао је у Бечу српски министар полиције Ивица Дачић.

"Србија је урадила све што се од ње очекивало свих ових година, али неко изгледа мисли да Србија треба стално да буде под притиском", истакао је Дачић, након разговора са аустријским званичницима.

Према његовим ријечима, Србија јесте за европске интеграције, али када је ријеч о свему томе, Србији су обећане двије ствари – да је нико неће тјерати да призна независност Косова, и да нико неће мијењати силом реалну ситуацију на Косову.

"Ако Албанци нису хтели да живе са Србима у Србији, а сада Срби не желе да живе у независном Косову, шта сада да се ради, да ли ће постојати два аршина", упитао је Дачић.

Дачић, са којим је разговарао државни секретар у Министарству унутрашњих послова Аустрије Себастијан Курц, рекао је да се Србија залаже за мирно рјешење, кроз дијалог, које треба да буде трајно и које је могуће постићи само ако је праведно.

"Питање статуса Косова дефинитивно још није решено јер Косово није признато од стране УН. Ми јесмо за компромисно решење и историјско помирење Срба и Албанаца и против смо једностраних потеза. У том смислу је најважније да се на Косову задржи мир и да постоји преговарачки процес", додао је он.

Он је навео да то нема никакве везе са жељом Србије да буде чланица ЕУ те подсјетио да су земље ЕУ, које су постале чланице, дуго времена преговарале о темама као што је рибарење и неке економске ствари, али нису прегаварале о дијелу своје територије.

Током радне посјете Бечу Дачић се састао и са државним секретаром у министарству финансија Адреасом Шидером, као и са парламентарном групом аустријско-српског пријатељства, на чијем је челу аустријски посланик Социјалдемократске странке Јохан Мајер.0 КОМЕНТАРА

  1. Нико као он! Од НЕЋЕМО САРАЂИВАТИ СА ХАГОМ јер је убио Милошевића преко ипак сарадње, срдачне, испраћаја и генерала Младића и Радована Караџића, са осмијехом на лицу… до овога сада. Ко још њему вјерује? Благо људима са стране који баш не воле Србију. Мислим да се феноменално забављају сво вријеме.

Оставите одговор