Најмање 10 погинуло у експлозијама у Багдаду

Најмање 10 људи је данас погинуло, а 26 рањено у експлозији три бомбе на прометној пијаци у Багдаду, на први дан исламског празника Курбан бајрама, изјавили су полицијски извори. Несрећа се десила у пословном дистрикту Шурја у центру ирачке пријестонице. Један очевидац је Ројтерсу рекао да је видео ватру и црни дим, као и велики […]

недеља, новембар 6, 2011 / 18:36

Најмање 10 људи је данас погинуло, а 26 рањено у експлозији три бомбе на прометној пијаци у Багдаду, на први дан исламског празника Курбан бајрама, изјавили су полицијски извори.

Несрећа се десила у пословном дистрикту Шурја у центру ирачке пријестонице. Један очевидац је Ројтерсу рекао да је видео ватру и црни дим, као и велики број ватрогасних и амбулантних кола и полицију који иду ка пијаци.

Извор у полицији изјавио је да је убијено 10 људи, док је службеник у болници у Багдаду рекао да је осам људи погинуло, а повријеђено 26.

Портпарол безбједносне службе у Багдаду генерал-мајор Касим ал-Мусави рекао је да је у питању саботажа и да су нападачи користили бензин у подметању пожара на пијаци.

Експлозије бомби, подметнуте у различитим дијеловима пијаце, одјекнуле су док су људи куповали за данашњи празник, пренио је АП.

Напад је изведен неколико сати пошто је премијер Ирака Нури Ал-Малики позвао снаге безбједности да повећају опрезност, упозоривши да и даље постоје пријетње које показују настојање побуњеника да спријече да Ирак постане стабилна држава.

„Много сте учинили за Ирак, али Ирак остаје у кругу опасности. Потребно му је више пажње и обзира да се супротстави онима који желе да угрозе безбједност”, рекао је Малики безбједносним званичницима са којима се данас састао.

Иако је ниво насиља смањен од 2006-2007. године, када је било највеће, бомбашки напади и убиства се и даље скоро свакодневно дешавају.

Ирачке снаге треба да преузму потпуну одговорност за безбједност у земљи након што се америчке снаге повуку крајем године, после скоро осам година операција у тој земљи.

 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *