Најлакше се запослити у Лакташима и Прњавору

Становници Српске до посла брже долазе у већим општина него у мањим, што показује податак да је лани 48 одсто незапослених Прњаворчана добило посао, док у Берковићима тај проценат износи свега десет одсто. Према подацима Завода за запошљавање РС, у Прњавору је лани посао добило 1.200 људи. Слиједе Лакташи, гдје се за годину запосли 1.079 […]

уторак, мај 21, 2013 / 10:39

Становници Српске до посла брже долазе у већим општина него у мањим, што показује податак да је лани 48 одсто незапослених Прњаворчана добило посао, док у Берковићима тај проценат износи свега десет одсто.

Према подацима Завода за запошљавање РС, у Прњавору је лани посао добило 1.200 људи. Слиједе Лакташи, гдје се за годину запосли 1.079 лица или 39 одсто од укупног броја незапослених, док у у Дервенти за исти период посао добије 856 људи или 37 одсто од укупног броја незапослених.

У Челинцу за годину посао добије 34 одсто од укупног броја евидентираних на бироу.
– У Угљевику је лани посао добило 669 људи или 34 одсто незапослених. У Бањалуци радно мјесто нашло је 6.139 лица или 33 одсто од укупног броја незапослених – подаци су Завода.

С друге стране, у Берковићима се за годину запосли 51 особа, што је десет одсто од укупног броја незапослених, док у Крупи на Уни тај проценат износи 11 одсто.
– У општинама Језеро и Оштра Лука 12 одсто од укупног броја незапослених добије посао за годину, док у Рудом тај проценат износи 13 одсто – подаци су Завода.
У Љубињу за годину посао добије 98 људи или 16 одсто.

Становници РС у просјеку на посао чекају 4,5 година, а брзина доласка до посла зависи и од образовања, па тако људи са нижом стручном спремом углавном чекају 5,9 година.

– Слиједе неквалификовани радници који се у просјеку запошљавају за 5,5 година, док они са завршеном средњом школом добијају посао за 4,2 године – подаци су Завода.
На радно мјесто људи више стручне спреме у просјеку чекају 3,8 година, а високе стручне спреме 1,5 година.

Члан Удружења економиста РС “СВОТ” Милош Тодоровић рекао је да би се просјечно вријеме чекања на посао знатно скратило уколико би се узели у обзир само они који активно траже запослење. Када је у питању вријеме добијања посла по општинама у Српској, Тодоровић каже да оно прије свега зависи од понуде посла у тим општинама.
– У већим општинама покрећу се разне инвестиције па се људи брже запошљавају, док у мањим за незапослене готово да и нема никаквог посла – рекао је Тодоровић.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Предраг Згоњанин рекао је да различито вријеме чекања на посао у општинама РС зависи од развијености привреде у мјестима.

– Упркос тешкој ситуацији, постоје општине у којима су фабрике ревитализоване и раде, што доприноси да људи у тим мјестима прије дођу до посла него у општинама у којима је ситуација другачија и ништа се не ради по питању обнављања привреде – казао је Згоњанин.

Откази

Према подацима Савеза синдиката РС, од почетка 2009. године до данас око 55.000 радника добило је отказ, односно проглашено је технолошким вишком, док су за два мјесеца ове године без посла остала 7.363 радника.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *