Мутабџија у Фочи: Реконструкција заграде Богословије је приоритет

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија изјавио је данас да су реконструкција зграде Православног-богословског факултета "Свети Василије Острошки" и опремање Студентског дома и наставак његове изградње приоритети у Фочи, који се рјешавају са Универзитетом у Источном Сарајеву. "Расписали смо тендер за избор извођача радова за реконструкцију зграде Богословског факултета за шта је потребно […]

петак, 5 јула, 2013 / 13:53

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија изјавио је данас да су реконструкција зграде Православног-богословског факултета "Свети Василије Острошки" и опремање Студентског дома и наставак његове изградње приоритети у Фочи, који се рјешавају са Универзитетом у Источном Сарајеву.

"Расписали смо тендер за избор извођача радова за реконструкцију зграде Богословског факултета за шта је потребно 1.400.000 КМ, као и за опремање Студентског дома у вриједности од четири милиона КМ. Надамо се да ће до краја љета бити изабрани понуђачи да можемо почети са реконстукцијом и опремањем дома", рекао је Мутабџија током посјете Богословском и Медицинском факултету у Фочи.

Он је додао да би оба приоритета требало рјешавати средствима од 20.000.000 КМ кредита Владе Аустрије чије одобравање се очекује данас.

Мутабџија је истакао да су његовим доласком отклоњене све сумње да ће Богословски факултет бити "пресељен" из Фоче.

На Православном-богословском факултету очекују да ће се проблем реконструкције зграде те установе ријешити у складу са обећањима.

"Зависи све од извођача радова када би се могло почети са реконструкцијом и када ће зграда бити усељива. У сваком случају, то је озбиљна ствар. Мислим да ће све то ићи у добром правцу", рекао је Драган Учур, продекан за наставу Православног-богословског Факултета "Свети Василије Острошки" у Фочи.

Према ријечима декана Медицинског факултета у Фочи Милана Кулића, на састанку са министром Мутабџијом било је ријечи о рјешавању горућег питања стандарда 1.246 студената који се школују на четири студијска програма.

"Истакли смо да се очекује испуњење обавезе наставка опремања Студентског дома. Очекујемо да добијемо и рјешење за покретање другог циклуса студија на студијском програму `Специјална едукација и рехабилатација`. Усагласили смо да би кроз измјене постојећих законских рјешења у сарадњи са министарствима просвјете и здравља требало хитно обезбиједити услове за рад наставне базе за студијски програм `Стоматологија`", нагласио је Кулић.

Он је додао да је то проблем на чије рјешавање се чека годинама.