Мур: Уставне промјене да, али не и Дејтон два

Замјеник америчког амбасадора у БиХ Џонатан Мур сматра да је дошло вријеме за уставне промјене у БиХ, али не и за Дејтон два, те да је Дејтонски споразум и даље основа структуре БиХ и њене будућности. Мур је мишљења да је уставна реформа од изузетне важности и један од критеријума које је потребно испунити да […]

недеља, 18 септембра, 2011 / 11:12

Замјеник америчког амбасадора у БиХ Џонатан Мур сматра да је дошло вријеме за уставне промјене у БиХ, али не и за Дејтон два, те да је Дејтонски споразум и даље основа структуре БиХ и њене будућности.

Мур је мишљења да је уставна реформа од изузетне важности и један од критеријума које је потребно испунити да би БиХ добила статус кандидата за чланство у ЕУ. "Ми ћемо подржати свако рјешење које буде резултат договора конститутивних народа у БиХ", каже амерички дипломата.

Он је за "Вечерњи лист", издање за БиХ, истакао да су САД свјесне чињенице да постоје питања због којих су представници хрватског народа забринути и да се о тим питањима мора отворено разговарати.

Говорећи о неформирању Савјета министара БиХ, Мур је изразио увјерење да се већ врши одређени притисак на политичке лидере како би дошли до договора, додавши да су бирачи фрустрирани садашњом ситуацијом.

"Очекивања су да ће се на нивоу БиХ успоставити власт. Постоје неки људи који нуде оправдање да већ постоји Савјет министара. Тешко је да такве изјаве могу задовољити грађане у БиХ", тврди Мур, оцјенивши да је БиХ потребна власт која ће је повести напријед.

Долазак специјалног представника ЕУ у БиХ, према Муровом мишљењу, доказ је напора које ЕУ улаже у БиХ. Он је додао да САД чврсто вјерују у дјелотворност ОХР-а и подржаваће га све док не буду испуњени услови Савјета за провођење мира, а ОХР ће тек отићи када они буду испуњени.Оставите одговор