Може ли батерије замијенити енергија добијена из топлоте коже

Термоелектрични уређај је уређај за претварање енергије који користи напон генерисан температурном разликом између оба краја материјала.

недеља, 7 фебруара, 2021 / 23:06

Овакав уређај је способан да претвори топлотну енергију, попут отпадне топлоте са индустријских локација, у електричну енергију која се може користити у свакодневном животу. Постојећи термоелектрични уређаји су крути јер се састоје од електрода и полупроводника на бази тврдог метала, што омета потпуну апсорпцију извора топлоте са неравних површина. Стога су недавно спроведене студије о развоју флексибилних термоелектричних уређаја способних да генеришу енергију у блиском контакту са различитим изворима топлоте као што су људска кожа и цеви за топлу воду.

Корејски институт за науку и технологију (КИСТ) објавио је да је истраживачки тим који су водили др Сеунгјун Чунг из Центра за истраживање меких хибридних материјала и професор Јонгтек Хонг са Одјељења за електротехнику и рачунарско инжењерство Националног универзитета у Сеулу развио флексибилне термоелектричне уређаје са високим перформансама производње енергије, уз максимизирање флексибилности и ефикасности преноса топлоте. Истраживачки тим је такође представио план масовне производње кроз аутоматизовани поступак који укључује и поступак штампе.

Што се тиче постојећих подлога које се користе за истраживање флексибилних термоелектричних уређаја, њихова ефикасност преноса топлотне енергије је ниска, као резултат врло ниске топлотне проводљивости. Њихова ефикасност апсорпције топлоте је такође мала због недостатка флексибилности. Да би се ријешило ово питање, развијају се термоелектрични уређаји на бази органског материјала са великом флексибилношћу, али њихова примјена на носивим уређајима није лака због знатно нижих перформанси у поређењу са постојећим крутим термоелектричним уређајима на бази анорганских материјала.

Поменути истраживачки тим је побољшао флексибилност, истовремено смањујући отпор термоелектричног уређаја повезивањем термоелектричног уређаја високих перформанси на бази анорганског материјала на растезљиву подлогу састављену од сребрних наножица. Развијени термоелектрични уређај показао је изврсну флексибилност, омогућавајући тако стабилан рад чак и када је савијен или испружен.

Поред тога, металне честице високе топлотне проводљивости уметнуте су у растезљиву подлогу како би се повећао капацитет преноса топлоте за 800% (1,4 V / mK) и производња електричне енергије за фактор већи од три. Када је причвршћена за људску кожу, 7 mV / cm2 електричне енергије произведено је само из телесне температуре. Налази истраживања су значајни по томе што ће функционални композитни материјал, платформа термоелектричних уређаја и аутоматизовани поступак високог приноса развијен у овој студији, моћи да допринесу комерцијализацији носивих елемената без батерија у будућности.Оставите одговор