ММФ против давања пара ефбиховским борцима

Резидентни представник Међународног монетарног фонда /ММФ/ у БиХ Франциско Пароди изјавио је да би усвајање закона о борцима и њиховим породицама у оваквом облику у каквом се тренутно налази у Парламенту Федерације БиХ /ФБиХ/ угрозило финансијску стабилност овог ентитета.

уторак, 7 августа, 2018 / 08:44

„Не видимо како је овај закон у складу са циљевима из писма намјере које је Влада ФБиХ изнијела ММФ-у за период од наредних три до четири године. То је требало очувати један веома разборит фискални баланс и преусмјерити трошење из садашњих трансфера без јасног циља према трошењу на подручја која су приоритетна, попут образовања, здравства или инвестиција. Ови циљеви ће бити угрожени овим законом“, истакао је Пароди.

Према његовим ријечима, развој ситуације са усвајањем овог закона довео је до тога да је састанак који је био заказан за јун на Извршном одбору ММФ-а, одгођен на неодређено вријеме, док не буду биле даље дискусије, а можда чак буде и нова мисија ММФ-овог особља.

„То може узети неколико седмица или неколико мјесеци да се обави. Радило се отприлике о 38 милиона евра који су требали бити стављени на вријеме, али је то сада одгођено на неодређено вријеме“, рекао је Пароди за телевизију Н1.

Он је нагласио да се ММФ не противи борачким додацима све до оног тренутка у којем су јасно одређени – да прави људи добију праве износе новца, да су трансфери новца транспарентни и да је комплетан пакет мјера такав да га власти могу приуштити.

Према његовим ријечима, овај нови закон који се тренутно разматра не задовољава ниједан од поменутих критеријума.

„Трошкови који су нам представљени од 14 милиона КМ биће много већи и ми говоримо о неколико стотина милиона КМ, према неким процјенама. То ће у потпуности угрозити финансијску стабилност у ФБиХ у годинама које долазе“, истакао је Пароди.

Он је навео да ће то онемогућити власти да новац троше на примарне потребе, попут образовања, здравства или инвестиција, те додао да је ММФ посебно забринут што не постоји регистар ветерана у ФБиХ, а што повећава шансе за преваре и корупцију.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *