Миркић-Перишић: Српска улази у дужничко ропство

Посланици Српске демократске странке у Народној скупштини Лазар Миркић и Никола Перишић упозорили су данас да Република Српска све више улази у дужничко ропство. Он је на прес-конференцији у Бањој Луци рекао да је Влада РС само на наредну сједницу парламента РС, 25.фебруара, предложила четири одлуке о задужењу РС, у укупном износу већем од 290 […]

недеља, 23 фебруара, 2014 / 17:30

Посланици Српске демократске странке у Народној скупштини Лазар Миркић и Никола Перишић упозорили су данас да Република Српска све више улази у дужничко ропство.

Он је на прес-конференцији у Бањој Луци рекао да је Влада РС само на наредну сједницу парламента РС, 25.фебруара, предложила четири одлуке о задужењу РС, у укупном износу већем од 290 милиона КМ.

"РС ће на основу ових задужења до 2018.године морати да врати годишње велике износе и то, у 2015. око 322 милиона КМ, у 2016. кредите од 389 милион, у 2017.години 475 милиона и у 2018.години чак 539 милиона КМ" – указао је Миркић и поставио питање властима у РС, које, како наводи, срљају у толика задужења, да ли ће остати средстава за развој или ће РС све ресурсе потрошити у овој, изборној години, а у наредним ће морати само да враћа кредите.

Студентима је поручио да ће уствари они отплаћивати кредит од девет милиона, односно 6,2 милиона КМ за колико ће РС бити задужена за предстојећи пројекат „Доситеј“ и изградњу четвртог студентског павиљона у Бањој Луци.

"Њихове смјештајне и информатичке проблеме не рјешава ни Влада, ни посланици, већ су то обавезе који ће они сами морати сами да плате" – навео је посланик СДС-а.

Миркић је додао да СДС подржава рјешавање проблема борачких категорија, али наглашава да је то требало бити завршено много прије и средствима која су била на располагању у буџету, а не сада узимањем кредита од 25 милиона КМ.

Позвао је премијерку Жељку Цвијановић и министра финансија Зорана Тегелтију да одговоре зашто још увијек нису издвојена средства за аграрна плаћања, као и извозним предузећима иако је дозначена рата кредита од ММФ-а, а предузећа у РС све теже остају ликвидна.

И Никола Перишић критиковао је владу и велика издавања из буџета за израду бројних студија и стратегија које су, како каже, често само преписане из истих докумената из региона, а нема учинка по основу тих докумената, јер се врло тешко могу примјенити у РС, илуструјући то примјером бившег министра пољопривреде Радивоја Братића, који је за израде разних студија узео одређена средства из буџета.0 КОМЕНТАРА

 1. Ma šta pričate vi iz SDS-a ? Kakvi bajni stručnjaci i vi nešto znate ko će pta vraćati?
  Da Vas samo podsjetim da ste imali priliku i šta ste uradili?

  U privatizaciji koju su napravili spalili 860 preduzeća!?

  Ni jedan student za njihovog mandata nije dobio stipendiju nikakvu!?

  Ni jedan štediša nije dobio ni 1 km od stare devizne štednje?!

  Prodali bankarski sektor za 1 euro?!

  Prenijeli sve nadležnosti na nivo BiH?!

  Bolje se poklopite ušima!

Оставите одговор