Мексико: Ухапшен син највећег мафијаша

Мексички маринци ухапсили су сина једног од најтраженијих нарко босова у земљи Хоакина ел Ћапа Гусмана, вође картела Синалоа. Хесус Алфредо Гусман Салазар (26) већ је почео да преузима све с већу улогу у Синалои и он је управљао огромном имовином свог оца, које се, према магазину "Форбс", процјењује на око једну милијарду. Младолики Гусман […]

петак, 22 јуна, 2012 / 10:01

Мексички маринци ухапсили су сина једног од најтраженијих нарко босова у земљи Хоакина ел Ћапа Гусмана, вође картела Синалоа.

Хесус Алфредо Гусман Салазар (26) већ је почео да преузима све с већу улогу у Синалои и он је управљао огромном имовином свог оца, које се, према магазину "Форбс", процјењује на око једну милијарду.

Младолики Гусман Салазар, познат и као "Ел гордо" или Дебељко, ухапшен је јуче у акцији маринаца у Запопану, богатом кварту западног града Гвадалахаре, захваљујући обавјештајном раду и информацијама америчких власти, саопштио је портпарол морнарице Хозе Луис Вергара на конференцији за новинаре.

У овој акцији ухапшен је и 19-годишњи члан картела Синалоа Кевин Данијел Белтран Риос. Код њих су пронађени бацач граната и четири гранате, два пиштоља и 135.000 долара.

Вергара је рекао да је Гусман Салазар био "кључни елемент" у картелу Синалоа, "не само због крвне везе са вођом већ јер је био задужен за управљање његовом имовином".

"Обавјештајни извори кажу да је Гусман Салазар координисао већину испорука дроге овог картела за САД, укључујући хероин и кокаин", рекао је Вергара, додајући да је према више извора Салазар све више контролисао операције Синалое.

Он је додао да је Салазар ухапшен након вишемјесечне истраге морнаричке обавјештајне службе и захваљујући информацијама САД.

Он је рекао да власти САД траже Гусмана Салазара због трговине дрогом и он треба да се суочи са оптужбама у Чикагу.

Гусман Салазар и његов отац оптужени су за трговину дрогом у америчкој држави Илионис у августу 2009, саопштило је америчко Министарство финансија почетком мјесеца, када су уведене финансијске санкције Гусману Салазару и његовој мајци Марији Алехандрини Салазар Ернандез.

Америчке власти вјерују да Ел чапо Гусман има најмање шесторо дјеце са три жене, укључујући жену са којом се вјенчао 2007. и која је прошле године родила двојке у Калифорнији.

Виши амерички полицијски званичник у Мексику рекао је да се вјерује да је Гусман Салазар надгледао многе испоруке дроге и операције прања новца, а дјеловао је из држава Халиско, Колима и Синалоа.

У мају су власти најавиле сличне акције против Гусманових синова Ивана Архивалда Гусмана Салазара (31) и Овидија Гусмана Лопеза (22).

Иван Архивалдо Гусман Салазар, познат и као "Ел чапито", ухапшен је, такође, у Запопану у држави Халиско због оптужби за прање новца у Мексику 2005., али је касније пуштен.

Други син Едгар Гусман Лопез убијен је 2008. у пуцњави на паркингу испред шопинг центра у Кулијакану, пријестоници државе Синалоа.

Власти су пронашле више од 500 чаура од метака "калашњикова" на мјесту пуцњаве гдје је син нарко боса лежао у локви крви.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *