Међународна комисија броји мртве Јасеновца

БАЊА ЛУКА – Међународна комисија за утврђивање истине о јасеновачком систему хрватских логора за истребљење Србa, Јевреја и Рома допуњена је данас са пет нових чланова из Руске Федерације, САД и Њемачке, потврдио је Срни предсједник Комисије Србољуб Живановић. Живановић је прецизирао да су нови чланови Комисије из Руске Федерације професор Јевгениј Черносвитоухтомски из Москве, […]

понедељак, 27 априла, 2009 / 14:56

БАЊА ЛУКА – Међународна комисија за утврђивање истине о јасеновачком систему хрватских логора за истребљење Србa, Јевреја и Рома допуњена је данас са пет нових чланова из Руске Федерације, САД и Њемачке, потврдио је Срни предсједник Комисије Србољуб Живановић.

Живановић је прецизирао да су нови чланови Комисије из Руске Федерације професор Јевгениј Черносвитоухтомски из Москве, један од најпознатијих свјетских криминолога и пенолога, Екатарина Самојлова судски психолог и члан Међународне комисије криминолога, те Ана Филимонова.

"Нови члан Комисије из САД је Виљем Дорић, познати публициста и издавач књига о Косову и Јасеновцу", рекао је Живановић и појаснио да је Дорић Американац српског поријекла којем су усташе за вријеме Другог свјетског рата у Војнићу у цркви спалили 17 чланова породице, док су преостале чланове његове породице, који су успијели тада да преживе, Хрвати заклали за вријеме посљедњег грађанског рата у бившој Југославији.

Живановић је рекао да је нови члан Комисије из Њемачке Владимир Умиљић из Свјетског савјета српске дијаспоре који је много писао и још пише о Јасеновцу.

Он је додао да је Комисија на данашњој сједници у Бањалуци разматрала и декларацију која је усвојена на Четвртој међунардној конференцији посвећеној проблему Јасеновца.

Међународна комисија за утврђивање истине о јасеновачком систему хрватских логора за истребљење Србa, Јевреја и Рома данас је саопштила да је у усташком логору Јасеновац за вријеме Другог свјетског рата страдало више од 800 000 људи.

Живановић је данас новинарима у Бањалуци рекао да за сада доступни подаци говоре да је у Јасеновцу страдало више од 700 000 Срба, више од 23 000 Јевреја и око 80 000 Рома.

Он је навео да је Комисија дошла до овог податка на основу проучавања више од хиљаду до сада публикованих књига у разним дијеловима свијета о Јасеновцу и јасеновачком систему логора, затим на основу проучавања докумената, исказа жртава и свих података до којих је Комисија могла да дође у протеклих неколико година.Оставите одговор