Марио Лукајић: Имате за кога да гласате!

Оснивач Градског позоришта Јазавац, добро знани бањолучки глумац, канидат је за одборника Града Бања Лука. Кроз интервју сазнајемо више о свему томе. Фронтал ће вам представљати неке од кандидата за одборнике Града Бања Лука, а поготово оне за које мисли да им се поље интересовања и предмет будућег залагања значајно разликују од конкуренције. А, при […]

недеља, 26 августа, 2012 / 12:53

Оснивач Градског позоришта Јазавац, добро знани бањолучки глумац, канидат је за одборника Града Бања Лука. Кроз интервју сазнајемо више о свему томе.

Фронтал ће вам представљати неке од кандидата за одборнике Града Бања Лука, а поготово оне за које мисли да им се поље интересовања и предмет будућег залагања значајно разликују од конкуренције. А, при том представљању, не требају им специјални услови да би то учинили. Предност, наравно, имају они који су барем некад осјетили потребу да се обрате нашим читаоцима, а да није била предизборна кампања.

Марио је и више него познат широј јавности, али будући да се кандидује за јавно-законодавну функцију, почели смо једноставним питањем: Ко је Марио Лукајић?

Рођен 1979. године у Загребу гдје сам живио до 1993. године. Усљед ратних дешавања доселио се у Бању Луку, гдје сам дипломирао глуму на Академији умјетности. Постдипломске студије културне политике и менаџмента завршио сам 2010. године на Универзитету уметности у Београду. По занимању дипломирани глумац и мастер менаџер културе и медија. Један је од оснивача Градског позоришта Јазавац. Ожењен и имам двоје дјеце.

Одговораност према заједници показујем кроз волонтерски рад широм Босне и Херцеговине. Учесник дугорочног програма волонтирања Европског Волонтерског Сервиса (ЕВС) гдје сам волонтирао 6 мјесеци у Финској, у омладинској кући у раду са дјецом. Орагнизовао и активно учествовао у великом броју волонтерских кампова и акција промовишући волонтеризам, мултикултуралност и интеркултуралност.

Континуираним одвајањем отпада из свог домаћинства доприносим смањењу негативних утицаја на животну средину. Добровољан сам давалац крви од 1998. године. Рекреативно се бавим спортом, оснивач пењачког клуба Икстрим (Еxtreme) и покретач спортског пењања у Бањој Луци 2001. године. Завршио неколико програма за младе лидере у Босни и Херцеговини, Академију политичког лидерства, те Академију за грађане. Кроз друштвени активизам сам се и почео занимати за политику.

Који је мотив изласка на локане изборе?

Ја знам да сви грађани могу задовољно живјети у Бањој Луци и имати пристојне услове за рад, оснивање породице, одличне услове школовања међутим већ годинама не излазећи на изборе бирају оне људе који не знају како им то омогућити.

Данас та иста већина врло често коментарише дневнополитичке догађаје,расправљајући шта и како треба да се уради не покушавајући да схвате политички процес. Умјесто циљева за које се борим више их интересује која сам странка.

Моја намјера и циљ изласка на локалне изборе јесте да се као кандидат Социјалистичке партије изборим за: већи буџет за културу, боље услове за друштвену бригу дјеце, младих, боље услове за образовање, науку, спорт, националне и остале мањине, те развој цивилног друштва.

Као грађанин овог Града желим градску власт одговорну њеним грађанима. Желим да свим грађанима омогућимо живот у једној потпуној урбаној и социјално осјетљивој средини у којој ће они које ћете изабрати 07.октобра радити да те наше интересе остваре.

Мали се број младих активно укључује у политику, зашто?

Млади људи сматрају да су исти људи годинама на функцијама и да их – чак и уколико се укључе у рад политичких партија – старији користе само за љепљење плаката или сличне послове у предизборној кампањи, док они немају никаквог утицаја на политику странака, што донекле и јесте тачно.

Међутим, политика је сувише озбиљна ствар да бисмо је препустили нестручним и бескрупулозним особама које испред свега намећу личне и клановске интересе, зато је мој став да дефинитивно треба бити политички активан и да се млади политиком свакако требају бавити.

Ја сам одлучио да активно учествујем у доношењу одлука данас кад се већина младих не жели бавити политиком. Имам добре намјере у томе, искуство од 16 година, а то сам показао и кроз активизам у неколико успјешних организација у Бањој Луци.

Једноставно не желим препустити некоме врло сумњивих намјера да одлучује у моје име, а да не спомињем моралне квалитете и стручност истих. Имам јасне циљеве, визију развоја Бање Луке у пољима у којим сам активно судјеловао, искуство и досадашње резултате. Ако саберете све ово видјећете да имам много више да понудим него већина оних који сада сједе у Скупштини Града. Вјерујем да ће то грађани препознати.

Зашто Социјалистичка партија?

Члан сам Социјалистичке партије од 2010. године.Толико је стара и моја одлука да изађем на локалне изборе као кандидат за одборника Скупштине. Зашто? Поштујући правило „десне„ стране ја радије возим „лијево“. Правда, једнакост, солидарност.

Како видите рад будуће Скупштине и на чему ћете инсистирати?

Бања Лука је град који се најбрже развија у РС па се самим тим и промјене морају много брже одвијати. Овај град требају да воде стручњаци из својих области, а не пасивни и незаитересовани одборници који послушно климају главом. Одборник који нема своје мишљење и не говори ништа не треба да буде одборник.

Различитост стручних мишљења,максимална транспарентност у раду уз уважавање коментара грађана довешће до промјена које су неопходне. Тада се не би десио “Пицин парк”, али и остали заборављени и актуелни проблеми Града.

Промјене се могу десити и кад почнемо радити на стварању услова за покретање креативне индустрије у Бањој Луци тј. новог модела економског развоја кроз сектор креативних услуга и стратешку оријентацију националних економија ка производњи нематеријалних вриједности.

Немамо шансу за покретањем оне индустрије која је покретала Град , али итекако имамо потенцијала за развој Креативне индустрије, кроз концепт арт-кластера, креативних инкубатора и умјетничких центара чији су чланови невладине организације или умјетничке асоцијације које обједињују независну умјетничку праксу с комерцијалним услугама.

Шта бисте поручили грађанима који излазе на изборе?

Драги суграђани,ове године су локални избори и Ви ћете имати прилику да изаберете нове људе у Скупштини града Бања Лука, оне људе који ће наставити да развијају наш град.Вјерујем да мислите како се промјене у Бањој Луци могу много брже одвијати и да њих треба да воде стручњаци из својих области, а не пасивни и незаитересовани одборници који послушно климају главом.

Знам да свих ових година нисте били задовољни брзином развоја нашег Града и да очекујете много веће промјене у односу на оне које су биле. Не можемо се увијек правдати недостатком новца и пребацивати одговорност на друге. Желим Вас охрабрити у намјери да подржите оне кандидате који имају визију развоја Бање Луке, те вољу и истрајност у том науму.

Бању Луку видим као мјесто квалитетнијег живота и мјесто у које ће долазити нови људи са новим идејама, енергијом и знањем. Веома је важно да изађете на ове изборе, јер само тако можете промијенити лоше одлуке које се финансирају из наших џепова. Само једном у четири године имате прилику промијенити оне који ће убрзати процес развоја града или оне који ће га успорити.

Поведите са собом дјецу, родитеље, пријатеље, комшије и гласајте за одговоран однос према друштву у којем живимо. Сваки глас може одлучити. Ако ипак одлучите да не изађете, одабир ће умјесто вас направити други и не заборавите да су лоше политичаре изабрали добри грађани који су на дан избора остали код куће.

Имате за кога да гласате!0 КОМЕНТАРА

 1. „По занимању дипломирани глумац и мастер менаџер културе и медија“

  Социјалиста, па још мастер приватног факултета. Не иде то заједно. Ови су ми најдражи, пуна уста социјализма, а поступци КАПИТАЛИСТИЧКИ. Сви возе бијесна аута, носе скупе кошуље, сатове, накит, и на то све продају нам причу о ПРАВДИ, ЈЕДНАКОСТИ, СОЛИДАРНОСТИ.

  Онај „социјалиста“, биши директор шума, на Мејдану има вилу од пар милиона марака…

  Пера Ђокић условно осуђен због крађе имплуса у вриједности 140000 марака

  Чудић Саша вози неки скуп џип вриједности преко 50000 марака.

  То је оно што се зна, а могу мислити колике су СТВАРНЕ цифре. У социјалној психологији означавају се као ТАМНИ БРОЈ

  О социјалистима толико…

  Сит сам ја ових „социјално осјетљивих људи“ чији су џепови претрпани туђим парама.

 2. „Поштујући правило „десне„ стране ја радије возим „лијево“. Правда, једнакост, солидарност.“

  Не да ми се да рачунам колико година је ова партија на власти.
  А ПРАВДА, ЈЕДНАКОСТ И СОЛИДАРНОСТ никако нису вриједности за које се залагала екипа која води ову партију.

 3. maxon, 26.08.2012. 23:00:23 [47220]

  Имаш, изађи и гласај за било кога само немој за ове на власти. Не знају да воде земљу, лоше живимо, незапосленост је огромна… То су ти разлози да изађеш и гласаш.

  Гледам некидан Додик каже ко је против СНСД-а (Републике Српске) нека иде из Републике Српске. Е неће моћи преШједниче, имам бољи приједлог:

  НЕКА СВИ ИЗ СНСД-а (чланство око 150000) ПРЕСЕЛЕ СЕ У ЛАКТАШЕ, ПРОГЛАСИТЕ НЕЗАВИСНОСТ ОД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ОСНУЈТЕ СВОЈУ (теократску)ДРЖАВУ или МОНАРХИЈУ, и уживајте до миле воље!

  Па да и ми, ова сиротиња од цирка 1 милиона људи, мало дође до даха.

 4. јбг овај боље да је остао непознат јавности.. боље би прошао.. шта вели, завршио неколико програма за младе лидере у Босни и Херцеговини… јбт таман биологија почела трати ове комуњаре, а већ ничу млади лидери..

 5. I dalje tvrdim da ste svi Vi koji na ovaj način komentarišete textove-poput slavije i još nekih,potpuno beskorisana sadržaj naše države,sjedite samo i gledate šta bi se kome moglo nalijepiti-negativno naravno.
  Čemu to?
  Zašto sad lijepiti Marija koji ma koliko vjerovatno ništa ne mogao napraviti da nam svima bude bolje makar ima hrabrosti da svoje stavove javno iznese? Nemamo ništa od sjedenja i kritikovanja. Možda ima loš proghram,možda nema pojma o politici,možda je bezze lik….ali Mario svaka čast,svakako.
  Ajte svi Vi koji kroitikujete pod skrivenim imenom iznesite svoju voljei stavove,ma kakvi oni bili!!!

 6. Чуј он има ставове? Које? Чије? Ставове његовог шефа перице ђокице, блах, па боље да смо друштво глухонијемих него да нам говорници ставова и мишљења буду те њихове потркуше!
  Гдје им је став за њихове кадрове, Љубојевића,.. или јест лоповчина или није? Шта мисле социјалисти о себи самима, а како онда да им неко вјерује и дозволи да му овакви полтрони буду релевантан грађански сервис!
  Једноставно одвратна ми је та социјалистичка папагајска мантра научена негдје из марксових списа, правда, једнакост, слобода, к.рац, палац, …као да је овај наш народ препун лордова, па се сад залажу за праведније друштво!
  Ми имамо шачицу каишара који су редовно уз скуте власти, а пошто су социјалисти власт, значи њихови су јарани, а све остало је средња жалост или поприлична сиротиња, тако да не видим смисао промовисања из једног правца циљева који су уопштени међу сиромашним народима и сиромашним земљама са значајним ресурсима!
  Поштеније би било да је овај млади стручњак нешто о томе говорио!

 7. Bože pomozi

  Зато што славија има веома добро и огромно искуство, зато што славија на основу тога зна да чита мало и између редова, зато што је славија поднео и дао огромну жртву за овај Српски народ да би једноставно гледао како му неко поново подмеће муда под бубреге итд. итд.

  Баш „Боже помози“!

 8. Zašto sve cijeniti po LJubojeviću?
  Zašto onda i sve druge stranke ne cijeniti po pojedincima?
  Zašto kompletan KC ne cijeniti po gotovo svim doktorima koji primaju novac ispod ili čak i preko stola?
  Zašto malo ne uključiti mozak?
  Nikoga ne branim samo sam realan.
  A ako mene pitate na izbore neću ni izaći toliko nemam za koga da glasam i toliko su mi svi jednaki,ali prosto treba biti realan.

 9. Па није само по Љубојевићу. Има и Ђокић нпр. Српска никада није имала никакву корист од социјалиста. Претходни коментатори су објаснили суштину. Странка која увијек учествује у подјели колача и нема никакву одговорност. Мислила сам да неће прећи цензус 2010., али увијек добро одраде кампању – заставице, пјесмице, правда за све… Мислим да ће овај пут проћи горе него икада. СНСД им је дао „најпроблематичније“ министарство, имају ову аферу пред изборе…

 10. Bože pomozi, 27.08.2012. 11:21:02

  Зашто цијенити по Љубојевићу? Па зато, ето као заинтересован грађанин ја још не знам да ли је он лопов или није!
  Његова странка издаје саопштење да је Љубојевићу подметнуто, а у другом саопштењу потврђују да не кваре међустраначки коалициони договор и остају у властима!?
  Каква је онда порука грађанству такав став, или кажу да иако су лопови они желе само власт, по цијену падања по неке залутале главе, или да су праведни и даље и да су њихови кадрови честите људине, којима опет за неповјеровати режим којег су и они дио смјешта афере?

  Ми једноставно желимо знати да ли је Љубојевић лопов, ако јесте, онда је то лоповска странка која није у стању да се сама пречисти без полиције и крим инспектора, ако није лопов, онда гдје је страначки став и осуда таквих подметачина, а као адекватан одговор био би излазак из позиције режима!
  Или је ово наједноставнији систем страначког преживљавања тако што ће и сопствени кадар пуштати низ воду, шта кад дође ред на овог Мариа? Хоће ли рећи исто као и сад за Љубојевића?
  Какав им је ово млади политичар, а мозак му ради ко у корњаче, или по рецепту Љубојевића здипи неке паре и у илегалу!

 11. „Posten“, mlad covjek, cija je preokupacija kultura, mogao je naci partiju sa manje lopova. Djokic, pravosnazno osudjen, Cudic ima par privatni firmi i prima platu iz par drzavnih (pravi borac za prava radnika). Ljubojevic u zatvoru, Gluhakovic nije uzeo sto mu nije doslo pod ruku. I to je to. I ne znam vise socijalista. Uvijek mi je ta partija bila interesantna. Nikad nisam upoznao nikoga ko javno kaze da je za socijaliste a ipak dobijaju neke glasove.