Мање од половине грађана Хрватске сматра да је улазак у ЕУ добар

За 45,1 одсто грађана Хрватске улазак земље у Европску унију је добар, њих 26,6 одсто сматра да је подједнако добар и лош, а 25,6 одсто грађана сматра да је лоше ући у ЕУ, резултати су истраживање које је пред очекивани улазак земље у Унију у јулу, спровела агенција Ипсос Плус за Дневник Нове ТВ. Истраживање […]

недеља, март 31, 2013 / 14:52

За 45,1 одсто грађана Хрватске улазак земље у Европску унију је добар, њих 26,6 одсто сматра да је подједнако добар и лош, а 25,6 одсто грађана сматра да је лоше ући у ЕУ, резултати су истраживање које је пред очекивани улазак земље у Унију у јулу, спровела агенција Ипсос Плус за Дневник Нове ТВ.

Истраживање је спроведено од 27. до 29. марта на узорку од 802 испитаних, двије седмице уочи избора за Европски парламент.

На питања да ли их интересује шта се дешава у ЕУ, 57,3 одсто грађана одговорило је потврдно, њих 40,8 одсто то не интересује, а 1,8 одсто нема став око тога.

Грађани сматрају да су добре ствари код уласка Хрватске у ЕУ предност студирања у иностранству (76 одсто), лакше налажење посла у земљама ЕУ (72 одсто), лакше куповање и путовање у земље ЕУ (65 одсто), брже рјешавање судских спорова (59 одсто), куповање аутомобила по нижој цијени (52 одсто), боља администрација (46 одсто), и смањење камата на кредите (41 одсто).

С друге стране, грађани се плаше да ће уласком у ЕУ поскупити храна и друге намирнице (45 одсто), да ће се повећати цијена некретнина (35 одсто) и да ће теже наћи посао у Хрватској јер ће тржиште бити отворено за цијелу ЕУ (32 одсто).0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор