Мали принц: Макрону дато да декретом мијења радна права

Француски парламент дао је предсједнику Емануелу Макрону одријешене руке да реформише радно право, што је његов приоритет за који се нада да ће повећати запошљавање

четвртак, 3 августа, 2017 / 06:36

Овлашћење извршној власти да декретима реформише радно право синоћ је усвојено у француском Сенату.

На тај начин, који синдикати осуђују, парламент неће расправљати о реформама већ ће само бити консултован на почетку и крају процедуре.

Протести би могли да се прелију на улице, а једна опозициона партија је осудила "закон о социјалном уништењу". Синдикати су позвали на акцију 12. септембра, док радикална љевица предвиђа "народно окупљање" 23. септембра.

"Суштина ове реформе неће имати никакав утицај на запошљавање, већ је пројекат да испуни (…) старе захтјеве послодаваца (…) од прије 20 година", рекао је недавно предсједник једног од синдиката Франсоа Омерил.

Реформа "коју француски послодавци сматрају "хитном", иде много даље од критикованог закона о раду који је прошле године био разлог социјалне кризе и вишемјесечних протеста.

Садржај реформи је начелно познат: првенство корпоративних договора у неким областима, ограничавање одштете за неприкладно отпуштање и друго.

Главни изазов за Макрона је да до краја свог мандата 2022. реформом смањи незапосленост у Француској на 7,0 одсто.

Циљ је и повратити поверење Њемачке која одавно од Француске тражи структурне реформе. Париз жели да и даље са Берлином чини европски дуо, у време када се САД удаљавају а Британија је у процесу Брегзита.

Влада намјерава да брзо усвоји и примијени мјере за "давање више слободе и заштите" компанијама и запосленима.

Мјере ће на снагу ступити одмах по усвајању, иако треба да их ратификује парламент, гдје Макрон ужива огромну већину.

Незапосленост и послови су главне бриге Француза, прије имиграције и социјалне заштите.