Majкићева: Неусвајање буџета неће парализовати институције

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Душанка Мајкић изјавила је да изостанак договора о буџету институција БиХ, неће парализовати заједничке институције како се то чује из појединих кругова. Мајкићева је истакла да нигдје у важећим законима не пише да земља престаје да се финансира ако буџет не буде донесен. Она је рекла да ће […]

субота, 17 децембра, 2011 / 12:11

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Душанка Мајкић изјавила је да изостанак договора о буџету институција БиХ, неће парализовати заједничке институције како се то чује из појединих кругова.

Мајкићева је истакла да нигдје у важећим законима не пише да земља престаје да се финансира ако буџет не буде донесен. Она је рекла да ће многи бошњачки политичари морати напокон да схвате да је буџет заједничких институција плод договора и политика претворена у бројеве, те да мора постојати сагласност свих актера који чине власт.

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ рекла је за "Фокус" да Бошњаци нису спремни за било какву рационализацију буџета БиХ, јер не одустају од става о његовом константном расту.

"Њихов став је да не постоји ништа изузев оног што они очекују, а то је константан раст буџета БиХ, из године у годину. Уопште не желе да чују аргументе о рационалности његовог трошења. С обзиром на такав став, као и на то да све земље имају борбу за сваки цент уштеде, сматрамо да нерационално понашање бошњачких политичара не може добити подршку. Ми нећемо прихватити буџет који излази из оквира 2010. године, што је посљедњи буџет који је усаглашен и усвојен", истакла је Мајкићева.

Говорећи о могућности да би високи представник могао да наметне буџет, Мајкићева каже да је увијек могуће да високи представник направи нешто чиме ће ситуацију додатно усложнити. "Уколико се то деси, сигурно је да ће РС имати одговор, нарочито када знамо да Српска ни на један начин није онемогућила било шта институцијама БиХ. Као што се РС унутар властитог буџета понаша рационално, тако исто захтијевамо да се то ради на нивоу БиХ", поручила је Мајкићева.

Према њеном мишљењу, актуелни Савјет министара БиХ ће, по свему судећи, остати да ради у техничком мандату још четири године, до наредних општих избора 2014. године. Она је истакла да тренутно не види никакве иницијативе с било које стране које би могле довести до скорог формирања Савјета министара.

"Постоји једино необјашњиви оптимизам који показује ХДЗ БиХ. Осим тога не видим никакав реалан став да постоји било какав договор на плану формирања Савјета министара БиХ. Нарочито ако видимо да СДП као главни представник Бошњака не показује никакав интерес за формирање власти. То свима даје за право да очекују да ће постојећи Савјет министара наставити рад у техничком мандату, до краја овог мандата, односно до наредних општих избора", рекла је Мајкићева.Оставите одговор